Музей, який переїхав на Прикарпаття з окупованої Луганщини, збирає допомогу для ЗСУ

Фото

У місті Долина музей «Резиденція янголів», який вдалося вивезти з ТОТ Луганщини, збирає допомогу для ЗСУ.

Про це для ЗМІ повідомила засновниця музею та керівниця ГО «Громадянський корпус в Луганській області» Олена Стеценко, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми 10 років не були у своїй квартирі на Луганщині, два роки – на Кремінщині. Нас прихистило місто Долина… Те, що нам вдалось зберегти і перевезти на Прикарпаття, це 85% того, що ми мали. Наш музей – єдиний, який вивезений з ТОТ Луганщини.. Ми заробляємо на янголах і на презентації Луганщини, бо тут – історії звідти. Бувало таке, що в день ми збирали до 2 тисяч гривень. Ці кошти ми передаємо хлопцям під Кремінну і на Луганщину», - розповіла Стеценко.

За її словами, ідея створення «Музею на крилах» належить доньці Поліні, яка в 9 років писала вірші про янголів-охоронців від війни у 2015-му. На початку повномасштабної війни музей переїхав в Долину і став «Резиденцію янголів», який зберігає 75 експонатів і їхня кількість постійно зростає.

«Кожний янгол для нас – історія. Учора ось нам був подарунок - ікона від Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» … Ікона має свою історію. Її виставляли в 40-і роки минулого століття. Коли люди ховались у підвалі з нею, завше залишались живими», - зазначила Стеценко.

Вона зауважила, що поки цієї ікони в музеї не можна побачити, бо її віддали на реставрацію. Втім, усі інші янголи-експонати не лише збирають для ЗСУ, але й допомагають проводити янголотерапію.

Музей, який переїхав на Прикарпаття з окупованої Луганщини, збирає допомогу для ЗСУ / Фото: Юрій Рильчук, Укрінформ

«Тут у нас - майданчик для спілкування… Усе тут зроблено руками переселенців. Ті, хто має чітку українську позицію, не мають змоги повернутись додому», - додала засновниця.

Читайте також: Херсонський художній музей ідентифікував іще одну картину, викрадену окупантами

Вона зазначила, що нині в «Резиденції янголів» зберігають експонати майже з 70 країн світу.

Як повідомляло агентство, у селі Ямна Яремчанської громади Юрій Німчук створив у власному музеї, присвяченому Першій та Другій світовим війнам, експозицію пам’яті загиблого племінника Олексія Труша.