Зруйнований музей Сковороди на Харківщині відтепер можна відвідати онлайн

Відтепер можна онлайн відвідати Національний літературно-меморіальний музей імені Григорія Сковороди на Харківщині, який був зруйнований російською ракетою 6 травня 2022 року.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики, передає Укрінформ.

«Команда Національного літературно-меморіального музею імені Григорія Сковороди на Харківщині запустила новий проєкт «Музей майбутнього». Він дає змогу подорожувати в онлайн-форматі музеєм, який був зруйнований російською ракетою 6 травня 2022 року. Внаслідок удару вціліла статуя великого українця», - йдеться у повідомленні.

Головне завдання проєкту - зберегти зміст музею. Він охоплює низку культурних ініціатив, які переосмислюють і формують сучасну ідентичність музею Сковороди, і у такий спосіб забезпечують його роботу навіть попри фізичні руйнування.

Як зазначається, на сайті музею, окрім його історії, існує наразі два онлайн-маршрути - «Сковорода садівник» та «Сковорода друг».

Маршрут «Сковорода садівник» розповідає про життя поета та дуб, під яким він любив відпочивати. Це дерево також вціліло після російського ракетного удару і стало одним із ключових символів музею. Окрім цього, відвідувачі сайту отримали можливість зробити передзамовлення на «Жолудь Сковородуба», який потім можна буде виростити самостійно.

Маршрут «Сковорода друг» дозволяє дізнатися історію міцної дружби педагога зі своїм учнем Михайлом Ковалинським, а також написати листа Григорію Савичу та отримати безпосередньо відповідь від нього.

Читайте також: У Мукачівському замку «Паланок» створюють військовий музей

Протягом серпня музей планує відкрити ще один напрямок «Сковорода серцелюб», який залучатиме відвідувачів не тільки до духовної взаємодії з мислителем, а й до добрих справ.

Як повідомлялося, внаслідок прямого влучання російської ракети у ніч проти 7 травня 2022 року знищено Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди у с. Сковородинівка на Харківщині.

Начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов в інтерв’ю Укрінформу зазначав, що на консервацію музею потрібні ₴10 мільйонів і що ОВА намагається знайти закордонного донора для проєкту відновлення.

Фото: МКІП