Музи віншують відновлений День Незалежності

Розповідаємо про найяскравіші мистецькі події 24 серпня

Дата проголошення 33 роки тому відновленої Незалежності України у період повномасштабної російсько-української війни позбавлена пафосу, втім є днем консолідації зусиль для спротиву нападникам, безмежної вдячності захисникам і гордості за свою тисячолітню історію. 

Укрінформ розповідає про найяскравіші мистецькі події, які відбудуться 24 серпня у різних містах і місцях. Незвичайний показ вистави Івано-Франківського театру буде доступним онлайн.

Зважаючи на безпекові правила і жорстоку підступність агресора, не включаємо анонсово гуртування у найголовніше державне свято України у прифронтових містах. Але знаємо, що, скажімо, херсонці створюватимуть картину «Квітуча Україна».

ФРАНКІВЩИНА: БУТИ ЧИ НЕ БУТИ – З КАРПАТСЬКИХ ГІР, ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ

Уже традиційним сходженням на Карпатську вершину, на гору Піп Іван Чорногірський, з показом вистави відзначатиме День відновлення Незалежності України Івано-Франківський драмтеатр. Цього року гратимуть неооперу «Hamlet». Відеотрансляцію показу зможуть дивитися всі бажаючі 24 серпня о 19.00 на фейсбук-сторінці театру.

«Це не буде пряма трансляція, бо може бути дощ чи вітер. Ніколи не відомо, як воно все складеться. Щоразу були сюрпризи», – коментує завідувачка літературної частини театру Леся Зьола. Й уточняє, що кожний учасник дійства піднімається на гору (висота – 2 022 м) самостійно, що не просто і навіть не всім вдається.

Уже грали на Карпатській вершині «Націю» та «Енеїду». У 2022 році представляли кількагодинне дійство «Бій за Україну». У ньому використано фрагменти творів Тараса Шевченка, Василя Стефаника і Марії Матіос, а також пісні січових стрільців і УПА в оригінальному виконанні і сучасних обробках. Три частини постановки об’єднані монологом про тисячолітню неперервну історію української нації та її боротьби за незалежність – часів Русі-України до нинішньої війни з московськими окупантами.

Олексій Гнатковськиий у ролі Гамлета. Фото Валентина Кузана, надане Івано-Франківським драмтеатром.

«Наш Гамлет ставить важливе запитання: бути чи не бути? Це одна з перших вистав, яку ми показали після відновлення показів у період повномасштабної російсько-української війни, – розповідає Леся Зьола. – Фотокадр з виконавцем головної ролі Олексієм Гнатковським з українським прапором обійшов, здається, всі телеканали світу. Ця фотографія була протягом року в експозиції Музею війни в Лондоні. А ще ми нещодавно провели Шекспірівський фестиваль, тож тепер хочемо зіграти виставу «Hamlet» на найвищій локації».

Піднятися на вершину і зіграти на тлі неба та гір виставу за будь-яких умов для всіх українців світу у День відновленої Незалежності – це знаково і відповідально для Франківського театру.

КИЇВ: СПІВАНА ПОЕЗІЯ ТИЧИНИ ЧАСІВ УНР І «СИМФОНІЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ»

Симфонічним оркестром Національної філармонії України диригуватиме Віктор Олійник. Фото надане НФУ

Головним Днем України називає 24 серпня Національна філармонія України і пропонує унікальну програму «Симфонія Незалежності». Відзначаючи цю дату, оркестр під орудою маестро Віктора Олійника підібрав програму з музики українських авторів XX століття, упродовж якого п’ять разів проголошували незалежність України під час революцій та війн.

«Симфонію Незалежності» представляють у Києві. Фото надане Національною філармонією України.

Своєрідною прелюдією звучатиме Камерна симфонія для скрипки і оркестру №1 Віталія Губаренка (соліст Андрій Павлов) – зразок щемкої лірики у творчості композитора. А далі – 40-хвилинна натхненна Перша симфонія Бориса Лятошинського. Композитор працював над нею у віці 23 років, коли завершував навчання у Київській консерваторії. 

Несподіваною для багатьох стане музична вистава «Тичина: феномен доби» від DakhTrio та Гогольfest, яку покажуть в Українському домі у межах кількаденного мистецького фестивалю «Про Українське». Це музичне переосмислення віршів Павла Тичини періоду Української Народної Республіки: про віру, надії та зустріч зі страшною реальністю. Глядачі почують про дикий вітер свободи; гуркотіння, ридання бандур; констатацію про те, що «не зразу вийшли ми на вірну путь»; заклик «Годі спать! Виходьте на дорогу!» та рядки про скорботну Іванову матір.

Премʼєра вистави «Тичина: феномен доби» на вірші відомого поета відбулася минулого року. Її ідея постала з усвідомлення подібності воєнного сьогодення до того часу, який випав на долю поета. Троє виконавців задіюють свої голоси і аж сім музичних інструментів: гонг, бубон, фортепіано, контрабас, віолончель, саксофон та тромбон.

У Національній опері у Києві відбудеться Гала-концерт з нагоди Дня Незалежності України. У першому відділі звучатиме музика Миколи Лисенка з опери «Тарас Бульба». Зокрема, відтворять сцену «Запорізька Січ». Партію Тараса Бульби виконає Сергій Магера. Традиційно концерт завершуватиметься «Молитвою за Україну» одного з найзнаковіших українських композиторів, перед якою прозвучить «Молитва Андрія» з ще однієї класичної української опери «Запорожець за Дунаєм» Семена Гулака- Артемовського.

Також у цій програмі покажуть фрагмент з балету «Лісова пісня» Михайла Скорульського. Танцюватимуть Ольга Голиця, Микита Сухоруков та артистки балету. 

Людмила Монастирська виконає арію з опери «Сила долі». Фото надане Національною оперою України.

Співатиме прима Людмила Монастирська – арію Леонори з опери «Сила долі» Верді. Балетну іноземну класику представить Град па з балету «Дон Кіхот» Мінкуса у виконанні Наталії Мацак, Сергія Кривоконя, Катерини Курченко, Каріни Тельвар.

ЛЬВІВ: ФОЛЬКОПЕРА-БАЛЕТ ЄВГЕНА СТАНКОВИЧА І МУЗИКА БАГАТЬОХ ІНШИХ КОМПОЗИТОРІВ

24 серпня у Концертному залі Людкевича Львівської національної філармонії у концерті «Тобі, Україно!» звучатимуть твори українських композиторів різних поколінь: Василя Барвінського, Миколи Лисенка, Костянтина Данькевича, Олександра Родіна. Слухачі почують знаменитий «Прелюд памʼяті Шевченка» Якова Степового, а також оркестрову сюїту «Гуцульський триптих» Мирослава Скорика (з музики до кінофільму «Тіні забутих предків»).

У період жорстокої повномасштабної війни, з якою Росія прийшла на наші землі, цей День Незалежності для нас – це не лише гордість та найбільше національне свято, а можливість подякувати всім, хто боронить кожен клаптик нашої землі, та всім, хто віддав життя за Україну, акцентують у Львівській філармонії. Незламність, сила, талант і воля до Перемоги – ось що вирізняє і дає наснагу.

Серед виконавців концерту – Наталія Степаняк (сопрано), Володимир Щигіль (баритон), Львівська державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик» та Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії під орудою диригента та генерального директора філармонії Володимира Сивохіпа.

Фолькопера-балет «Коли цвіте папороть». Архівне фото Львівської національної опери.

У Львівській національній опері покажуть фолькоперу-балет «Коли цвіте папороть». Цей твір пережив десятиліття забуття, будучи забороненим радянською владою. Гучна новітня прем’єра феєрії сучасного українського композитора Євгена Станковича відбулася на сцені Львівської національної опери у 2017 році.

Постановка поєднує сольне та хорове виконавство, сучасну хореографію та яскраве дійство з відеопроєкцією. Фолькопера-балет через унікальний український обряд відзначення Івана Купала розгортає перед глядачами ключові історичні події українського народу.

Валентина Самченко, Київ

Фото надані театрами і філармоніями.

Перше фото надане Івано-Франківським драмтеатром. Актори театру на Карпатській вершині 24 серпня 2022 року зіграли кількагодинне дійство «Бій за Україну».