На Закарпатті після вимушеної перерви через війну відновили «Чендей-фест»

Ексклюзив

На Закарпатті після вимушеної перерви через війну відновили "Чендей-фест", цьогоріч він триватиме чотири дні в кількох містах Закарпаття.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила донька Івана Чендея, одна з організаторів фестивалю Марія Чендей-Трещак.

"Цьогоріч ми відновили фестиваль, він розпочався сьогодні, 21 серпня, та триватиме наступні три дні у кількох локаціях, які пов'язані з Іваном Чендеєм. Це міста Ужгород, Мукачево, Хуст та селища Дубове й Чинадієво. Ми з командою зрозуміли, що війна триває, і фестиваль також має тривати, адже якщо розрив буде значний, втратиться традиція. А цей фест про те, що мова, культура, література має значення, тому ми відновили повноцінний Чендей-фест так, як він існував до війни", - розповіла Чендей-Трещак.

На Закарпатті після вимушеної перерви через війну відновили "Чендей-фест" / Фото: Іванна Когутич

Цьогоріч фестиваль присвячений 100-річчю від дня народження дружини письменника Марії. Відтак у замку любові Сент-Міклош в селищі Чинадієво команда фесту презентує третій том листування Івана Чендея (укладач професор Сидір Кіраль). Письменник листувався з дружиною від 1945-го до 2001 року.

Сьогодні фестиваль відкрили на садибі Івана Чендея в Ужгороді. На відкритті традиційно зібралися лауреати Всеукраїнського конкурсу малої прози ім.Чендея.

В наступні дні активності фесту перемістяться у міста Мукачево, Хуст та селища Чинадієво та Дубове.

Читайте також: У Тернополі пройшов інклюзивний мистецький фестиваль

За словами Чендей-Трещак, востаннє фестиваль відбувся у 2022 році до 100-річчя письменника. Тоді в його рідному Дубовому на горі Ясеновій встановили пам’ятний камінь та презентували антологію малої прози від переможців конкурсу малої прози.

Літературний фестиваль на честь українського письменника Івана Чендея започаткували в 2019 році.

Іван Чендей народився 20 травня 1922 року у селищі Дубове на Тячівщині, це - відомий український письменник, лауреат Шевченківської премії. Відомий також як кіносценарист, автор сценарію фільму "Тіні забутих предків".

У 2022 році в Україні відзначали сторіччя з дня народження письменника.