Музей у Пирогові оскаржує рішення про відчуження 1,8 гектара землі - Карандєєв

Фото

Міністерство юстиції і Національний музей народної архітектури та побуту України у Пирогові оскаржують у Касаційному господарському суді рішення, яким було відчужено 1,8 га території музею на користь ТОВ «Манеж-Холл».

Про це під час пресконференції розповіли в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв і гендиректор Національного музею народної архітектури і побуту України в Пирогові Оксана Повякель, передає кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні буде вчинена дія щодо відновлення справедливості – подана касаційна скарга. Вона підготовлена і буде подана як Міністерством юстиції, так і керівництвом Національного музею народної архітектури і побуту. Ми дуже сподіваємося, що судді розглянуть скаргу відповідно до українського законодавства і совісті, як це мають робити судові органи», - сказав Карандєєв.

Водночас Повякель уточнила, що касаційну скаргу подає Мін’юст і Музей як третя сторона.

«Будемо вимагати відмінити рішення Північного апеляційного господарського суду і повернути рішення першої інстанції», - додала вона.

Крім того, гендиректорка музею має намір звертатися із заявою до правоохоронних органів про початок розслідування рейдерського захоплення землі музею, а також ініціювати у Вищій раді правосуддя притягнення до відповідальності колегії суддів Північного апеляційного господарського суду, які ухвалили рішення на користь ТОВ «Манеж-Холл» про відчуження 1,8 га музею.

Повякель розповіла, що на початку 2022 року вона побачила на кадастровій карті, що ТОВ «Манеж-Холл» заволоділо майже двома гектарами території музею.

Виявилося, що товариство купило колишню територію конюшні, яку, згідно з підробленими документами, вперше продали ще у 2003 році. Далі землю фіктивно перепродували декілька разів, доки вона опинилася у власності ТОВ «Манеж-Холл», яке отримало на землю кадастровий номер і навіть присвоєну адресу: вул. Академіка Заболотного, 125д.

Читайте також: Суд скасував рішення про зони охорони Музею в Пирогово - МКІП

За захистом Музей звернувся до Офісу антирейдерства Міністерства юстиції, який своїм наказом у липні 2022 року скасував незаконну реєстрацію державного майна на підставних осіб. 

Однак організатори схеми звернулись до суду.

Господарський суд міста Києва у лютому 2024 року повністю відмовив у задоволенні їхнього позову та залишив у силі наказ Офісу антирейдерства.

Водночас 7 серпня поточного року Північний апеляційний господарський суд постановив задовольнити позов ТОВ «Манеж-Холл».

Пресконференція глави МКІП Ростислава Карандєєва і гендиректорки музея «Пирогово» Оксани Повякель / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

«Гарний кусок столичної землі не дає спокійно спати людям, які вже на цей момент володіють майже половиною київського «Іподрому», - зазначає Повякель.

За її словами, представники ТОВ «Манеж-Холл» здійснювали спроби «підійти» до неї та її першого заступника, щоб запропонувати «вигідну співпрацю».

Читайте також: Суд фактично легалізував рейдерське захоплення музею в Пирогові - МКІП

Очільниця Музею запевняє, що не поступиться спробам рейдерських захоплень землі та охоронної зони музею, яких загалом налічується уже декілька.

Наразі Музей віддав 1,8 га спірної землі у користування громадській організації дружин воїнів, які загинули на війні з Росією. На частині території уже висадили сад бузку. Планується, що громадська організація використовуватиме це місце для проведення своїх заходів.

На початку серпня Міністерство культури та інформаційної політики України повідомило про спробу рейдерського захоплення 17,8 тис. кв. м території Національного музею народної архітектури та побуту України в Пирогові.

У МКІП зазначили, що Північний апеляційний господарський суд фактично легалізував рейдерське захоплення частини території та приміщень Національного музею народної архітектури та побуту України.

У цьому зв’язку Музей у Пирогові мав намір подати позов до Верховного суду.