Привертати увагу до нематеріальної культурної спадщини треба через цифрові технології - МКІП

Необхідно використовувати цифрові технології для більшого привернення уваги до нематеріальної культурної спадщини.

Про це сказала заступниця міністра культури та інформаційної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар під час форуму "Жива спадщина України", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми використали інтерактивність в реєстрі музейної спадщини. Поки цей реєстр наповнюється, а ми розуміємо, що цей процес буде дуже не швидкий, бо йдеться про 12 мільйонів предметів музейного фонду в нашій країні. Ми заразом попросили і музейників долучитися до того, щоб створювати вікторини, заохочувати людей на порталі вже зараз щось цікавеньке дізнаватися. Найбільше, що люди запам'ятовують, - це враження. І ми повинні використовувати зараз ці враження через технології для того, щоб більше привертати уваги до нематеріальної спадщини", - зазначила Бондар.

Вона підкреслила, що проблема усіх реєстрів в тому, що вони були у паперовій формі і були недоступними для людей. За її словами, цифрова трансформація - це про доступність і прозорість процесів у країні.

"Метою всієї цифрової трансформації є створення найзручнішої держави.Ось ця зручність абсолютно в усьому. Зручність у тому, як люди можуть мати доступ до інформації з будь-якої точки світу. Зручність у тому, як вчителі можуть використовувати будь-яку інформацію з нашого посібника. Зручність у тому, як діти за кордоном можуть мати ось цей доступ до інтерактиву", - додала заступниця міністра.

Читайте також: У проєкті «Викрадене мистецтво…» відтворили картину, яку росіяни вивезли з Херсона

Форум "Жива спадщина України" проводиться у межах фестивалю "Жива культура — живий світ". Це перший в Україні форум нематеріальної культурної спадщини на національному рівні, покликаний залучити всі партнерські організації для напрацювання спільних рішень та обговорення питань, пов’язаних з реалізацією політики з охорони НКС.

Як повідомлялося, до Державного реєстру нерухомих пам’яток України (єПам’ятка) вже було внесено дані щодо 105 532 об'єктів культурної спадщини.