На Одеській кіностудії до 90-річчя Кіри Муратової проведуть спецпокази стрічок

Фото

Одеська кіностудія запланувала низку заходів до дня народження видатної режисерки Кіри Муратової.

Спецпокази її стрічок розпочнуться 26 вересня, також буде погашена марка на честь режисерки, а на фасаді кіностудії відкриють меморіальну дошку, присвячену Муратовій.

Про це на пресконференції 18 вересня повідомив директор Одеської кіностудії Андрій Осіпов, передає Укрінформ.

Покази стрічок режисерки розпочнуться 26 вересня. В цей день глядачам покажуть її фільм «Наш чесний хліб». Третього жовтня можна буде подивитися картину «Короткі зустрічі», 10 жовтня – «Довгі проводи», 17 жовтня – «Зміна долі», 24 жовтня – «Астенічний синдром», 31 жовтня – «Другорядні люди», 7 листопада – «Два в одному».

Початок сеансів о 14:00, вхід вільний.

Директор кіностудії зауважив, що фільми покажуть російською мовою.

«Кіномова, винайдена Муратовою, так вплетена в сюжет, що створити повноцінну доріжку українською неможливо, ми зіпсуємо стрічку. Ми зробили до фільмів з субтитрами, на це пішли немалі гроші. Єдиний фільм Муратової з українською звуковою доріжкою – «Другорядні люди», він був знятий вже в незалежній Україні» - пояснив Осіпов.

Читайте також: Початок зйомок фільму «Режисер» в Одесі затримується - кіностудія

Також глядачам представлять документальний фільм Дмитра Томашпольського «Кіра Муратова – не хочу, щоб про мене розповідали інші». Стрічка складена з архівних інтерв’ю Муратової, також в ній використані уривки з фільмів режисерки.

Осіпов додав, що 4 листопада на фасаді кіностудії відкриють меморіальну дошку Муратовій, а 8 листопада погасять спецмарку, присвячену режисерці.

Також на честь дня народження Муратової заплановані дві творчі зустрічі- одна пройде в Києві в Будинку кіно 5 листопада, друга – на Одеській кіностудії 8 листопада.

Кіра Муратова народилася у 5 листопада 1934 року в місті Сороки, яке зараз входить до складу Молдови. У 1950-х роках вона прийняла рішення переїхати із Бухареста, де вона проживала з батьками, до СРСР та вступила до Московського державного університету. Згодом вступила до ВДІКу.

У 1961 році вона почала працювати в Одеській кіностудії та разом із першим чоловіком Олександром Муратовим, з яким вони були одружені кілька років, зробила перші кроки у кінематографі як режисер. На її рахунку понад 20 режисерських робіт. Муратова також працювала як сценарист. Перша самостійна режисерська робота Кіри Муратової – стрічка «Короткі зустрічі», яку вона зняла саме на Одеській кіностудії.

У 2004 році президент України Леонід Кучма нагородив кінорежисерку, народну артистку України Кіру Муратову, найвищою державною нагородою — орденом Ярослава Мудрого IV ступеня «за значні особисті заслуги у розвитку культури та мистецтва, багаторічну плідну діяльність у кіно».

Кіра Муратова також є почесною громадянкою Одеси.

Читайте також: Новий гендиректор планує розвивати кіностудію імені Довженка як мультикультурний простір

Вона померла 6 червня 2018 року увечері, у своїй одеській квартирі після тяжкої хвороби. Похована Муратова на Таїровському цвинтарі в Одесі.

Як повідомляв Укрінформ, голова правління Одеської кіностудії Андрій Осіпов вважає, що 2025 - 2026 роки можуть стати кризовими для українського кіно, зокрема через безпекову ситуацію, але сподівається, що цьому можна запобігти.