G7 допоможе Україні відновити шкоду, завдану її культурній спадщині внаслідок вторгнення РФ

Міністри культури країн G7 у рамках триденної зустрічі, яка завершилася у суботу в італійському Неаполі, взяли на себе зобов’язання допомагати Україні відновити її культурну спадщину, якій була завдана шкода внаслідок російського вторгнення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ANSA.

«Ми об’єднані в захисті та сприянні стійкості та відродженню української культури та культурної спадщини як матеріальної, так і нематеріальної», - йдеться у підсумковій декларації.

Міністри культури країн G7 заявили, що «рішуче засуджують широкомасштабну агресію Росії проти України та повсюдне знищення історичних місць і культурних закладів, таких, як музеї, театри, бібліотеки, архіви, церкви та культові споруди, що загрожує українській культурній ідентичності».

Міністр культури Італії, що головує цього року в G7, Алессандро Джулі назвав це зобов'язання щодо допомоги Києву особливо важливим.

Читайте також: Україна та Чехія запускають проєкт з оцифрування пам'яток культури

«Важлива повна згода щодо підтримки української культури. Була одностайна згода щодо цієї ініціативи. Є міжнародна підтримка для відновлення, і ми будемо працювати разом з міністром (МЗС Італії Антоніо Таяні – ред.) Таяні для Міжнародної конференції з відновлення України у 2025 році ", - сказав Джулі на пресконференції.

Як повідомляв Укрінформ, на початку року агентство AP опублікувало матеріал, в якому йшлося про те, що Україні потрібно буде близько 9 мільярдів доларів протягом наступного десятиліття для відновлення культурних об'єктів та туристичної галузі через збитки, завдані воєнними діями РФ.

Фото: ANSA