Зеленська передала бібліотеці Гарварда книги, обгорілі від удару РФ по харківській друкарні

Фото

Дружина Президента Олена Зеленська передала бібліотеці Гарвардського університету особливі книжки – обгорілі від російського удару по харківській друкарні видавництва Vivat.

Про це перша леді повідомила у Телеграмі, передає Укрінформ.

«До бібліотеки закладу (Гарвардського університету - ред.), яка славиться своєю українською колекцією, маю честь передати особливі книжки – обгорілі від російського удару по харківській друкарні видавництва Vivat. Того трагічного дня у друкарні загинули семеро працівників, а в пожежі, спричиненій вибухом, згоріло 150 тисяч підручників. Ті нечисленні примірники, які вдалося знайти, ми хочемо зберегти як пам’ять. І як свідчення того, що робить із нами росія», - розповіла Олена Зеленська.

Перебуваючи в Гарвардському університеті, вона відзначила, що цей заклад, відомий на весь світ, для України має особливе значення: саме він дав початок українським студіям у Сполучених Штатах.

«Це стало можливим завдяки двом українським науковцям-емігрантам – Ігорю Шевченку та Омеляну Пріцаку, у яких ще в 1957 році виникла ідея створення української дослідної установи у Сполучених Штатах. Це був візіонерський і сміливий крок – доносити світові правду про країну, поневолену в той час радянською тоталітарною імперією. Так народився Український науковий інститут Гарвардського університету (Harvard Ukrainian Research Institute – HURI)», - додала перша леді.

Цього літа, за її словами, у Вашингтоні спільно з Міністерством освіти і науки України, МЗС, Фондом Президента з підтримки освіти, науки та спорту, Українським інститутом та офісом Кримської платформи започаткували масштабну ініціативу – Глобальну коаліцію українських студій. Вона має об’єднати всі міжнародні проєкти (такі, як гарвардський) і створити нові, щоб уже в умовах нової імперської агресії проти України правда знову перемагала.

Читайте також: Усі міжнародні механізми для захисту дітей виявилися неефективними - Зеленська

Як повідомляв Укрінформ, 23 травня внаслідок серії ракетних ударів було зруйновано поліграфічний комплекс «Фактор-Друк», один із найбільших поліграфічних комплексів Харкова та всієї України. Під час ракетної атаки на підприємстві було понад 50 працівників. Семеро загинули, 21 людина дістала поранення.