Окупанти порушили автентичність: історик каже, що Ханський палац уже не може увійти до списку ЮНЕСКО

Ексклюзив

Ханський палац у Бахчисарії уже не може увійти до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО, тому що автентичність споруди порушена.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповіла кримськотатарська історик, журналістка і письменниця Гульнара Абдулаєва.

«Якщо мова про матеріальний спадок, то після 1944 року в нас залишилися крихти, але і вони зараз руйнуються. Точніше, їх просто планомірно нищать, стирають історичну й генетичну пам’ять кримських татар із території самого Криму. Зокрема, втрачаємо Ханський палац, який уже не може увійти до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО, тому що автентичність споруди порушена. Ми знаємо, що ЮНЕСКО нічого не змогло зробити навіть із Херсонесом Таврійським, який теж руйнують, а він уже є у списку», - зазначила Абдулаєва.

На її думку, після деокупації Криму Україні необхідно буде використати світовий досвід відновлення історичних пам’яток.

«У світі є досвід відновлення історичних пам’яток. Наприклад, Варшава була повністю зруйнована, і її відбудували. Я думаю, що таке буде і з Кримом – будемо відновлювати. Але маємо бути готовими до того, що стикнемося з дуже великим масштабом руйнувань», - зауважила історик.

Читайте також: Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому»

Як повідомляв Укрінформ, у тимчасово окупованому Криму під виглядом «реставраційних робіт» у Бахчисарайському Ханському палаці відбувається будівництво, мета якого – знищити автентичність пам’ятки.