Мазепіана у музейних зібраннях та приватних колекціях: виставка у Києво-Печерській лаврі

Фото

У Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" з нагоди 315-ї річниці від дня смерті гетьмана Івана Мазепи відкриється виставка "Мазепіана у музейних зібраннях та приватних колекціях України".

Про це повідомило Міністерство культури та стратегічних комунікацій України, передає Укрінформ. 

Куратором виставки є доктор історичних наук, професор, науковець Інституту історії України Національної академії наук України та Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Ольга Ковалевська.

Організаторами і партнерами також є Музей видатних діячів української культури, Національна історична бібліотека України і приватні колекціонери.

Основна мета заходу - вшанування пам’яті видатного дипломата, гетьмана Івана Мазепи і представлення його постаті завдяки збереженим артефактам, які раніше не демонструвалися разом.

Відвідувачі матимуть змогу побачити портрети, герби та інші атрибути влади державного діяча, які стали символами патріотичних рухів у XX столітті. Багато з них є унікальними й існують лише в одному екземплярі.

У Києво-Печерській лаврі відкрилася виставка з нагоди 315-ї річниці від дня смерті Івана Мазепи / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Особлива увага приділена трактуванню постаті Мазепи в різні історичні періоди: від часів Російської імперії, де його позиціонували як зрадника, до сучасної України, де Мазепа є символом відродження державності і незалежності.

Читайте також: У Києво-Печерській лаврі презентували проєкт створення української військової ікони

Як повідомляв Укрінформ, у Києво-Печерській лаврі відкрилася виставка "Хрест і надія: священна спадщина греків Маріуполя". Експозиція присвячена історії міста Маріуполя.