Точицький вручив нагороди артистам «Київської камерати»

Міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький вручив нагороди артистам Національного ансамблю солістів "Київська Камерата" та американсько-канадській диригентці, засновниці та музичній директорці Ukrainian Freedom Orchestra Кері-Лінн Вілсон.

Вручення нагород відбулося під час концерту "Київської камерати" у Національній філармонії України в рамках 35-го міжнародного музичного фестивалю "Київ-Музик-Фест", передає кореспондент Укрінформу.

"Я вдячний бути тут з вами - композиторами, виконавцями, критиками, вдячний, що попри труднощі, ви активно популяризуєте наше мистецтво. Цього року ми відзначаємо 35 річницю наймасштабнішої події в академічній музиці - Kyiv Music Fest. Попри виклики фестиваль продовжує розвиватися... Сьогодні у рамках фестивалю особливий вечір, адже всесвітньо відома диригентка Кері-Лінн Вілсон вперше виступить як головна диригентка Національного ансамблю солістів "Київська Камерата", - сказав Точицький.

Він наголосив, що мистецтво - універсальна форма, що об'єднує, а також відображає реальність сьогодення і доносить світові важливі ідеї.

Міністр вручив нагороди – почесне звання "Заслужений артист України" артистам "Київської камерати" Золтану Алмаші (віолончеліст) та Катерині Супрун (альтистка). Крім того, Точицький вручив "Орден княгині Ольги" III ступеня Кері-Лінн Вілсон.

"З початку повномасштабного вторгнення моя диригентська паличка була і є моєю зброєю. Спочатку в Ukrainian Freedom Orchestra, а тепер і в "Київській Камераті". Я дуже пишаюся тим, що можу підтримати вас всіх", - сказала Вілсон.

Колектив "Київської Камерати" виконав програму, що складалася з шести творів сучасних українських композиторів. Особливою родзинкою заходу стали три прем'єри: концерти для альта з оркестром Олександра Родіна, для скрипки під егідою Золтана Алмаші, а також твір "Україні – з надією" Дмитра Гордона, який вперше виконали у Києві. Окрім цього, пролунала динамічна "Sinfoniaextravaganza" для струнного оркестру видатного композитора Олександра Козаренка.

Читайте також: Наша музика має лунати на провідних сценах у виконанні закордонних зірок - керівниця «Київської камерати»

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський нагородив орденами князя Ярослава Мудрого, княгині Ольги та "За заслуги" лідерів низки іноземних держав, дипломатів та керівників міжнародних організацій. Зокрема, Кері-Лінн Вілсон.

Засновницю та музичну директорку Ukrainian Freedom Orchestra Кері-Лінн Вілсон призначили головною диригенткою провідного камерного оркестру України — Національного ансамблю солістів "Київська Камерата".

Як повідомляв Укрінформ, 28 квітня 2024 року "Київська Камерата" за участі Вілсон дебютувала в Карнегі-Холл у Нью-Йорку, виконуючи виключно твори українських композиторів.