Вийшла книга про 100 років творчості Закарпатської школи живопису

Фото

Національний музей «Київська картинна галерея» випустив унікальну книгу «Закарпатська школа живопису», у якій зібрано понад 100 творів закарпатських митців різних поколінь.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Видання зібрало понад сто творів закарпатських митців різних поколінь, щоб дослідити унікальне явище в українському мистецтві – «Закарпатський Барбізон». У каталозі представлені роботи творців-засновників традицій школи, представників старшого і молодшого поколінь, а також митців-нонконформістів: від 1920-х і до сьогодення. Альбом є продовженням однойменної виставки, яка відбувається у Національному музеї «Київська картинна галерея»», - розповіла кураторка проєкту Олена Боримська.

Видання презентує широке жанрове розмаїття закарпатського малярства. Серед робіт переважає пейзажний живопис – панорами Карпат, міські та сільські краєвиди А. Кашшая, А. Мартона, 3. Шолтеса, В. Габди й І. Шутєва. Характерною ознакою творчості митців закарпатської школи є фольклоризм, що прослідковується в картинах Ф. Манайла, В. Микити, Ю. Герца, Т. Данилича. Ціла низка портретів та натюрмортів, що увійшли до видання, належить спадщині Г. Глюка.

За словами кураторки, єднальними мотивами творчості представників школи є життєствердність, глибоке відчуття довколишнього й широкий діалог з різними стильовими напрямками. Це проявляється в сміливій кольоропластиці та різноманітних мистецьких формах – від фігуративного живопису, абстрактних композицій і до сакральних, народних мотивів. Видання доповнене матеріалом з доцільності експозиційного вирішення, яка розкриває особливості закарпатської школи.

Основою альбому є широкий візуальний матеріал: 142 зображення робіт представників школи та експозиції виставки. Видання доповнене біографіями митців та мисткинь, а також статтями, які розкривають концепцію виставки та формують уявлення про феномен закарпатського мистецького осереддя.

Побачити оригінали робіт та ознайомитись з виданням можна відвідавши виставку «Закарпатська школа живопису» у Національному музеї «Київська картинна галерея» до 27-го жовтня.

Читайте також: Португальський художник по піску створив роботу, присвячену Україні

Як повідомляв Укрінформ, на Закарпатті провели благодійний забіг на єдиній в Україні чайній плантації.