Суд зобов’язав товариство охорони пам’яток звільнити корпус Києво-Печерської лаври

Північний апеляційний господарський суд зобов’язав громадську організацію «Українське товариство охорони пам’яток історії та культури» звільнити будівлю корпусу №19 Києво-Печерської лаври.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Міністерство культури та стратегічних комунікацій.

Своїм рішенням суд задовольнив апеляційну скаргу за позовом національного заповідника «Києво-Печерська лавра» до вказаної організації, скасувавши тим самим рішення Господарського суду Києва від 19 червня поточного року.

«Відтак громадська організація має звільнити будівлю й усунути перешкоди в користуванні корпусом № 19 Києво-Печерської лаври (Готельний корпус за адресою: м. Київ, вул. Лаврська, буд. 9, корп. 19)», – поінформували в міністерстві.

У Мінкультури нагадали, що в 1996 році корпус №19 був переданий УТОПІКу в безоплатне користування для розміщення там фондів Національного музею народної архітектури та побуту України.

21 квітня 2023 року за пропозицією міністерства уряд ухвалив постанову №359, якою впорядковувалися питання оренди приміщень та майна Лаври і скасовувалося попереднє рішення про передачу в користування корпусу №19 громадській організації.

Наголошується, що згадане приміщення належить державі та перебуває на балансі національного заповідника «Києво-Печерська лавра». Будівля також є пам’яткою архітектури місцевого значення.

«Наразі немає жодних правових підстав УТОПІКу перебувати та користуватися корпусом № 19 Києво-Печерської лаври», – підкреслили в Мінкультури.

Читайте також: У Києво-Печерській лаврі покажуть відреставрований іконостас церкви Святого Юра з Дрогобича

Як повідомляв Укрінформ, минулого року комісія Мінкультури виявила організації, які «дивним чином» отримали в безкоштовне управління приміщення в Лаврі. Ішлося, зокрема, про УТОПІК.

У Національному музеї народної архітектури та побуту України зауважили, що громадська організація мала перезаключити договір оренди корпусу №19 ще у 2014 році, як того вимагали перехідні положення цивільного кодексу. Не зробивши цього, вона займає приміщення Лаври на підставі договору, який фактично є нікчемним.