Маріанна Кіяновська отримала німецьку премію Єгуди Аміхая

Українська письменниця Маріанна Кіяновська отримала у Німеччині відзнаку Jehuda-Amichai-Literaturpreis 2024 за збірку "Бабин Яр. Голосами".

Як передає Укрінформ, про це вона повідомила у Фейсбуці.

За словами письменниці, "Бабин Яр. Голосами" - це книжка про так званий "Голокост від куль", вчинений гітлерівцями на території України, у Києві, в урочищі Бабин Яр, де, згідно з документами, надісланими у штаб айнзатцгруп у Берліні, за два дні - 29 і 30 вересня - був знищений 33 771 єврей, а впродовж німецької окупації Києва - ще щонайменше 30 тисяч євреїв.

"Для мене також велика честь, що ця відзнака для моєї книги припадає на 100-річчя від дня народження поета Єгуди Аміхая, який народився у місті Вюрцбург", - підкреслила Кіяновська і висловила вдячність Вюрцбургу, який у 2023 році став містом-побратимом її рідного Львова.

Письменниця також додала, що книжку німецькою переклала Клаудія Дате.

Як повідомляє Суспільне Культура, премія вшановує пам'ять єврейського письменника Єгуди Аміхая (1924-2000) і в майбутньому буде присуджуватися кожні два роки авторам, що пов'язані з єврейською історією та культурою. Саму премію отримала письменниця Барбара Хоніґманн, Кіяновській вручили спонсорську нагороду премії.

Читайте також: В Україні вийшла книга про кримськотатарську культуру

Маріанна Кіяновська - поетка, прозаїкиня, есеїстка, перекладачка, літературна критикиня та літературознавиця, членкиня Національної спілки письменників України, PEN Ukraine. У 2020 році вона стала лавреаткою Шевченківської премії за цю ж поетичну збірку "Бабин яр. Голосами". До збірки увійшли 67 віршів, присвячених темі Голокосту.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні 2022 року Кіяновська отримала міжнародну літературну премію імені Збігнєва Герберта за книжку "Бабин Яр. Голосами".