Український фільм «Він повернувся» про сексуальні злочини Росії переміг на фестивалі у Празі

Документальний фільм-розслідування «Він повернувся» українського видання Kyiv Independent, який розповідає про сексуальні злочини російських військових в Україні, отримав нагороду за найкращий фільм на фестивалі Press Play Prague.

Як передає Укрінформ, про це повідомило саме видання.

Документальний фільм, який здобув приз 12 жовтня, розкриває сексуальні злочини, скоєні під час російської окупації Київської та Херсонської областей на початку 2022 року.

У фільмі, автором якого є Олеся Біда, зазначається, що українські правоохоронці задокументували 292 випадки сексуального насильства з боку російських солдатів, і ця цифра, швидше за все, є лише частиною від загальної кількості.

«Дві жертви поділилися своїми історіями з журналістами, яким вдалося встановити особи солдатів, відповідальних за зґвалтування, а також їхніх командирів. В одному випадку команда реконструювала злочин, працюючи під прикриттям, контактуючи з цивільними та військовими в окупованій Донецькій області, щоб з'ясувати ключові деталі», - повідомило видання.

Читайте також: У Києві презентували документальний фільм «Бути поруч» про військових капеланів

Фестиваль, організований трьома чеськими організаціями - Project Syndicate, Referendum Daily (Denik Referendum) та Atlas Cinema - проходив у Празі з 8 по 12 жовтня. Загалом на фестивалі було показано понад 20 фільмів, серед яких шість повнометражних і шість короткометражних документальних стрічок у двох конкурсних категоріях.

Як повідомляв Укрінформ, у Берліні з 23 по 27 жовтня відбудеться п’ятий Фестиваль українського кіно під гаслом «Мистецтво бути вільним», на якому з нагоди 100-річчя від дня народження Сергія Параджанова покажуть відреставровані версії легендарних стрічок «Тіні забутих предків» і «Колір граната».

Фото: The Kyiv Independent