У Харкові відкрили виставку дитячих робіт «Неповторно живі»

Фото

У Харкові відкрили виставку «Неповторно живі», автори – діти з розладами аутистичного спектра та синдромом Дауна.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Роботи виконані в різній техніці (з використанням ручки, олівців, фломастерів, різних фарб), що робить їх візуально ефектними. Виставку створювали близько пів року, сказав художній керівник студії «Aza Nizi Maza» Микола Коломієць.

Читайте також: У Харкові до Дня художника діти створили картину в метро

«Дуже важливо показати, наскільки це потужно. Більшість цих дітей не навчаються, вони еволюціонують завдяки створеним умовам. Адже деякі діти навіть не говорять, з ними неможливо спілкуватися, тому я не викладаю їм, тут ідеться про створення умов», – зазначив художник.

У його студії займаються 20 дітей із синдромом Дауна та розладами аутистичного спектра, в експозиції представлені роботи половини з них. Виставкою хочуть привернути увагу до проблеми сприйняття суспільством дітей із різноманітними розладами.

У Харкові відкрилася виставка «Неповторно живі» митців з художньої студії Aza Nizi Maza / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

«Бо досі цих дітей якось бояться в суспільстві, думають, що вони є джерелом якихось незручностей для викладача. Я хочу бути прикладом, я кажу: «Ні. Не бійтеся. Набирайте групи, навчайте». Тому що, по-перше, це, можливо, найбільш приємні у процесі навчання діти. І, по-друге, вони неймовірно талановиті. Взагалі всім дітям потрібні відповідні умови: зрозуміти, що їм хочеться робити, яка в них моторика, на чому вони можуть зосереджуватися, що їм подобається. Якщо ці компоненти скласти, ми побачимо, що дитина задоволена, вона дуже довго працює і має результат, більш того – вона показує дуже великий прогрес. Не треба навчати, треба роздивитися насіння, зерно, і спробувати його пророщувати в паростки, а потім – у розкішну квітку», - говорить Коломієць.

Читайте також: У Литві відкрилася виставка дитячих малюнків «Вільний Херсон»

Виставку «Неповторно живі» у безпечному просторі «Art Area ДК» (вул. Чернишевська, 13) можна подивитися протягом місяця.

Харківська студія «Aza Nizi Maza» — інклюзивний простір, у якому, зокрема, займаються творчістю діти з інвалідністю. У 2023 році на студійній виставці «Скарбниця серця» показали понад 70 робіт.

Як повідомлялося, у Харкові в фоє станції метро «Майдан Конституції» до Дня художника учні художньої школи ім. Рєпіна створили спільну картину, також відкрилася виставка робіт учнів мистецьких шкіл міста, які зараз перебувають за кордоном.