Руйнування культурної спадщини України: Конгрес місцевих влад Ради Європи ухвалив резолюцію

Питання відновлення культурної спадщини України має посісти чільне місце в порядку денному конференції з відбудови України, що має відбутись у Римі. А регіональна влада має сприяти фіксації цих злочинів та поданню заяв до Реєстру збитків.

Про це йдеться у тексті резолюції про руйнування культурної спадщини в Україні, ухваленій у вівторок Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи, передає кореспондент Укрінформу.

Текст документа на сесії у Страсбурзі підтримали 122 делегати Конгресу, проти проголосував один.

«Час поставити культурну спадщину України та її відновлення на провідне місце в політичному порядку денному, зокрема на конференції з відродження України, яка має відбутися в Римі у 2025 році», - зазначається в документі.

Наголошується, що Російська Федерація повинна виплатити компенсацію за шкоду, заподіяну історичній, культурній та релігійній спадщині: «У цьому контексті українські місцеві та регіональні органи влади мають відігравати важливу роль у сприянні роботі Реєстру збитків та у поданні вимог про компенсацію в межах їхньої компетенції».

Конгрес вітає той факт, що місцеві та регіональні органи влади відіграють центральну роль у стійкості державних інституцій, забезпечуючи функціонування державних служб та реагуючи на нагальні потреби.

«Конгрес підкреслює, що напади на культурні об'єкти та їхнє розграбування, схоже, відображають систематичну політику, спрямовану на стирання історичної та культурної ідентичності України, подібну до намірів геноциду»,- відзначається в резолюції.

Форум також закликає місцеві та регіональні органи влади по всій Європі активізувати свої зусилля з надання допомоги Україні у цій сфері та налагодити справжні партнерства у сфері культурної спадщини, а також «допомогти оцінити збитки, включаючи документування, оцифрування, захист та стабілізацію матеріальної та нематеріальної спадщини».

Читайте також: На конференції в Раді Європи закликали вже зараз думати, якою буде Україна

Як повідомлялось, Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи узяв на себе зобов’язання підтримувати Україну в реформуванні органів місцевого самоврядування та досягненні стандартів місцевої демократії на принципах Європейської хартії місцевого самоврядування.