Open Opera Ukraine презентувала semi-оперу «Король Артур»

Фото

На сцені Національної філармонії України відбулася прем’єра semi-opera («напівопера») «Король Артур: у пошуках героя» від незалежної музичної формації Open Opera Ukraine.

Про це повідомило Міністерство культури та стратегічних комунікацій, передає Укрінформ.

"12 та 13 жовтня на сцені Національної філармонії України відбулася прем’єра semi-opera «Король Артур: у пошуках героя» Г. Перселла на лібрето Дж. Драйдена/А. Бондаренка від незалежної музичної формації Open Opera Ukraine. Оригінальний сюжет semi-opera заснований на переказах про боротьбу Короля Артура із плем’ям саксів. У фокусі Open Opera Ukraine опиняється постать Артура передусім як лідера та героя, що приймає виклики часу. Постановка стала для команди пошуком відповідей на питання, ким є сучасний герой, що він уособлює, і що робить історію про героя актуальною в умовах сьогодення", - йдеться у повідомленні.

Open Opera Ukraine презентувала semi-оперу "Король Артур" / Фото: МКСК

Зазначається, що незвичний для української оперної сцени жанр semi-opera є традиційним англійським бароковим жанром XVII століття, в якому розмовні епізоди чергуються з вокальними і танцювальними номерами.

Адаптовану версію драматичних епізодів спеціально для київської прем’єри створив львівський драматург Андрій Бондаренко.

Музичну партитуру опери Перселла втілювали на сцені Національний ансамбль солістів «Київська камерата» під орудою запрошеного диригента, експерта у галузі ранньої музики Рока Фаргаса (Іспанія). Приїзду диригента та його участі у проєкті сприяло Посольство Іспанії в Україні.

Читайте також: У Бірмінгемі відбувся концерт оркестру Львівської національної філармонії

Прем’єру «Короля Артура» Open Opera Ukraine присвятили Ігорю Воронці — оперному співаку, незмінному учаснику різних проєктів формації, який приєднався до лав ЗСУ від початку повномасштабної війни. 12 липня 2024 р. прийшла звістка про його загибель.

Переглянути запис прямої трансляції можна на YouTube-каналі Open Opera Ukraine та Національної філармонії України.

Як повідомлялося, Харківський національний театр опери та балету ім. М.В. Лисенка/Схід Opera до дня народження Кобзаря готує оперу-кабаре “ТГШ. Подорож у часі”.