Театр «Золоті ворота» покаже відеоверсію вистави про дітей, яких викрала Росія

Фото

Київський академічний театр «Золоті Ворота» створив відеоверсію своєї вистави «Я повернуся», що заснована на реальних фактах і розповідає про дітей, яких викрала Росія.

Як повідомляє Укрінформ, безкоштовний показ відеоверсії вистави режисерки Анни Турло за п’єсою Оксани Гриценко запланований на 25 жовтня.

Театр «Золоті ворота» покаже відеоверсію вистави про дітей, яких викрала Росія / Фото: Театр «Золоті ворота»

«Працюючи над п’єсою, я брала інтерв’ю у підлітків із Херсона, які були в кримських таборах і потім змогли повернутися в Україну. Я дізналася у них не лише про факти, а й про кольори, запахи Криму, про мову, якою вони спілкувалися, про жарти, про дружбу, про булінг, про страх, про сум за мамою і бажання повернутися додому. Ці деталі були дуже цінними, бо допомагали мені відтворити атмосферу тих місць, а також побудувати характери героїв», –розповіла в коментарі драматургиня Оксана Гриценко.

Автори додали до відеоверсії кадри з реального закинутого дитячого табору, аби глядач, який не має можливості напряму спілкуватися з актором під час перегляду, все ж відчув цю атмосферу вкраденого дитинства.

Читайте також: У Харкові відбудеться прем’єра балету «Драконячі пісні»

Жанр вистави – трагічна комедія для дорослих про дітей.

За сюжетом, троє підлітків з Херсонщини опиняються в дитячому таборі в окупованому Криму, де пробують осмислити, що насправді відбувається, намагаються опиратись проросійській пропаганді та при цьому – продовжують проживати своє підліткове життя з характерним для цього віку проблемами, почуттями та раптовим дорослішанням.

«На серйозну тему будемо говорити в неочікуваному, на перший погляд, форматі. Герої будуть проживати пригоди, бачити “страшними” речі, які видались би кумедними дорослим, і навпаки – по-дитячому осмислювати ті події, які є справді страшними. Діти, які не за своєю волею опиняються в "піонерському таборі", все одно залишаються дітьми – кидають виклик усьому світу, протистоять дорослим, вчаться підтримувати одне одного і вірять в щасливий кінець. Дуже ціную в тексті Оксани Гриценко саме цю реалістичну щиру "дитячість"», – розповіла режисерка Анна Турло.

У театрі впевнені, що показ вистави онлайн дасть змогу поговорити про нагальну проблему із поверненням українських дітей – із більшою кількістю глядачів. Зокрема, і з тими, хто перебуває за кордоном.

Вистава «Я повернуся» відкрила 45-й ювілейний сезон театру «Золоті ворота». Її створення, покази в Празі (12 жовтня), а також запис відеоверсії зреалізовані завдяки гранту Українського культурного фонду.

Режисером відеоверсії вистави став Іван Шоха. Ролі виконають: Анастасія Бабій, Катерина (Вишня) Вишнева, Наталя Телли та Роман Кучерявенко.