Харківська опера підготувала першу прем’єру воєнного часу «Драконячі пісні»

Фото

Харківський національний театр опери та балету ім. М.В. Лисенка/Схід Opera підготував першу за час повномасштабної війни прем’єру – “Драконячі пісні”.

Про це повідомив журналістам генеральний директор, художній керівник театру Ігор Тулузов, передає кореспондент Укрінформу.

“Цей проєкт є дуже знаковим, індикативним для нас. З одного боку, він дійсно дає нам можливість реалізуватися як творчому національному колективу, а з іншого – ми проводимо експеримент, експеримент у таких важких умовах, у яких опинилася наша держава, і в яких усі колективи вимушені шукати нові напрямки діяльності. Це і дуже потужний творчий проєкт, і дуже важливий крок у нашій новій репертуарній політиці”, – сказав Тулузов.

Харківська опера підготувала першу прем’єру воєнного часу «Драконячі пісні» / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Він наголосив, що цей проєкт є суто українським продуктом. Авторкою лібрето стала Жанна Чепела, балетмейстеркою-постановницею – Антоніна Радієвська. Автор музики – Максим Коломієць, єдиний український композитор, який пише для Metropolitan Opera.

“Починалося все з чудової музики Максима, яку я почула в інтернеті. Я “захворіла” нею, вона мене довгий час підтримувала. Я коли ми вже зустрілися з Антоніною, то зрозуміли, що саме ця музика має стати балетом, історією, яку ми хочемо розповісти, бо вона про нас самих сьогодні. Ми спочатку написали свої враження, яка історія у нас склалася, і – на диво – коли Максим надіслав нам свої нотатки до циклу, то виявилося, що ми все правильно зрозуміли і почули основні важливі речі. Це щастя – працювати з такими співтворцями. Це задоволення, насолода, якої нам бракувало два роки перебування за кордоном (частина колективу театру понад два роки перебуває в концертному турі, – ред.)”, – поділилася Чепела.

За словами Максима Коломійця, викладаючи альбом “Драконячі пісні” в інтернет, він не очікував, що ця музика може перетворитися на балетну постановку.

“Я дуже тішуся, що твір настільки підійшов. Я хочу подякувати Схід Opera за те, що вони не бояться експериментувати. Це потужний кейс у сучасній українській культурі, коли виникають колаборації”, – зазначив композитор.

Читайте також: Театр «Золоті ворота» покаже відеоверсію вистави про дітей, яких викрала Росія

Дизайнер Костянтин Пономарьов створив для постановки костюми, котрі, як він зазначив, “не ототожнюються з балетом”.

Генеральна репетиція “Драконячих пісень” відбулася ввечері 24 жовтня, прем’єра пройде у Харкові 25 і 26 жовтня.

Як повідомлялося, Харківський національний театр опери та балету ім. М.В. Лисенка/Схід Opera до дня народження Тараса Шевченка готує оперу-кабаре "ТГШ. Подорож у часі".