Концерт Закарпатського народного хору на честь Шевченка зібрав повний зал у Будапешті

Фото, відео

В Угорщині з великим успіхом пройшли святкування з нагоди 205-ї річниці від дня народження геніального українського поета-пророка Тараса Шевченка, в рамках яких 22-24 березня у Сегеді, Ніредьгазі та Будапешті пройшли святкові концерти Заслуженого академічного Закарпатського народного хору.

Організаторами Шевченківських днів стали Державне самоврядування українців Угорщини та Посольство України в Угорщині разом із Національними самоврядуваннями українців Сегеда та Ніредьгази, повідомляється на сторінці Державного Самоврядування Українців Угорщини у Facebook.

«У Будапешті святковий Шевченківський концерт пройшов у імпозантному залі Дунайського палацу. Того вечора глядацький зал був заповнений вщерть», - йдеться у повідомленні.

Святковий концерт складався із трьох частин. Спочатку перед публікою виступила народна артистка України, лауреат міжнародних конкурсів, професор Лідія Шутко (скрипка) та заслужений діяч мистецтв України, доктор мистецтвознавства, композитор, професор Олександр Козаренко (фортепіано).

Після цього на сцену з шевченківською програмою вийшли вихованці Недільної школи при Державному самоврядуванні українців Угорщини (викладачі Зоя Кунцевська та Любов Савіна). Того вечора на глядачів чекала ще одна приємна несподіванка – виступ дуету українських оперних співаків Михайла Малафія і Тетяни Журавель.

Проте головною подією святкового Шевченківського вечора став концерт Заслуженого академічного Закарпатського народного хору (директор-художній керівник - заслужений працівник культури України Наталія Петій-Потапчук).

Концерт пройшов на великому емоційному підйомі. У виконанні Закарпатського народного хору прозвучало багато як відомих колоритних українських пісень, так і пісень національностей карпатського регіону. Концертне дійство доповнювалося танцями у виконанні балетної групи колективу в супроводі віртуозної гри оркестру і було розраховане на усі смаки і темпераменти. В артистичних театрально-хорових постановках звучали як обрядові пісні, так і композиції на патріотичну і шевченківську тематику. Тут була і героїка в козацьких композиціях, і задушевна лірика, й іскрометні жартівливі пісні.

Заслужений академічний Закарпатський народний хор виступив у Будапешті / Фото: Гудак Сергій, Укрінформ

Зазначається, що Заслужений академічний Закарпатський народний хор був і залишається унікальним явищем української культури як єдиний в Україні професійний колектив, що зберігає і пропагує не лише українське мистецтво, а й мистецтво всіх національних меншин Срібної землі. Основа репертуару – старовинні русинські, українські, словацькі, угорські, чеські, румунські, німецькі, ромські народні пісні і танці, які колектив презентує на всіх теренах України та за кордоном.

На відкритті Шевченківського свята виступила Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорщині Любов Непоп. «Творчість Кобзаря - це відображення української мрії про вільну, соборну, незалежну Україну. В нашій історії ми не раз відновлювали нашу державність і потім її втрачали. Цього разу ми маємо виконати настанови Шевченка і не дати сплюндрувати наш історичний шанс», - зазначила Посол.

Вона нагадала, що українці зробили свій вибір на користь незалежності у 1991, вибір на користь європейського майбутнього під час Революції Гідності у 2013 році та вибір на користь захисту нашої державності, згуртувавшись для протидії російській агресії у 2014 році. «І кожен наш намір ми вивірятимемо з настановами Великого Кобзаря, звірятимемо наші дії з його заповітом», - зазначила Любов Непоп.

Відео Сергія Гудака
Фото Сергія Гудака та зі сторінки Державного Самоврядування Українців Угорщини у Facebook