У Нідерландах українки запускають кулінарний бізнес, щоб працевлаштувати біженців з України
У Нідерландах українки, які вже багато років проживають у країні, вирішили запустити кулінарний бізнес, щоб допомогти з роботою українцям, які через війну були вимушені покинути власні домівки.
Про свою ідею українки розповіли кореспонденту Укрінформу в Гаазі.
Одна локація з власним виробництвом та магазином українських смаколиків може дати 15-20 робочих місць.
«Ми провели аналіз ринку кількості експатів, які тут проживають і дійшли висновку, що для старту нам найбільше підходять околиці Амстердама. Паралельно шукатимемо іншу локацію, можливо в Гаазі. Тоді ми зможемо ще плюс 15 чи 20 робочих місць створити», – каже Йосипенко.
Вона також наголосила, що популяризація української кухні та національних традицій дуже важливо за кордоном, особливо сьогодні, коли багато людей через війну були змушені поїхати з України.
«Це також промоушен української їжі, якої в нас бракує в Нідерландах. Є дуже великий попит і тому в нас такі є дві цілі благородні. Перше – це створити робочі місця. Друге – йдеться про продукцію високої якості, ручну роботу. Клієнт приходить в магазин і через скло може на власні очі побачити як це все виробляється. Також ми плануємо організувати доставку», – розповідає Йосипенко.
Готуватимуть та продаватимуть вареники, пельмені, котлети, голубці, сирники, все це з різними начинками. Також планують окрему лінію виробів для дітей.
«Наприклад, різнокольорові пельменьки з кролика чи курятини. Також супові набори. Зокрема, вже буде готовий пакет з інгредієнтами для борщу. На упаковці кожного продукту буде QR код, який приведе на ютуб, де можна подивитися детальне відео, як доготувати страву. Це дуже зручно для людей, які не сильні в приготуванні їжі або нідерландців, які не знайомі з такою їжею», – розповідає жінка.
Українки зробили бізнес-план і наразі їм потрібно залучити інвестиції.
«Ми не шукаємо якогось інвестора великого. Ми хочемо залучити небайдужих, які б хотіли допомогти створити робочі місця та забезпечити якісною їжею. Є кілька варіантів, як можна допомогти. Усі охочі можуть пожертвувати якусь суму, а ми своєю чергою зробимо подяку у вигляді знижки чи безплатного продукту. Другий варіант – можна стати нашим інвестором з пейбек через два роки плюс 5%, або якщо людина знає, що постійно вживатиме наші продукти, то може інвестувати, наприклад, від 200 євро і вибрати, наприклад, чи вона хоче отримати ці гроші назад через два роки з відсотками чи вона хоче, наприклад, щоб ми зробили для неї систему знижок», – пояснює українка.
Її колега та подруга Наталія Уткіна вже вісім років проживає в Нідерландах. Так само як і Тетяна вона приїхала в Нідерланди з чоловіком-експатом.
Каже, вона займається організаційними питаннями, а її партнер відповідає за те, щоб була смачна та якісна їжа.
Українки вже знайшли приміщення біля Амстердама, де проживає багато українців. Відкриття першого магазину домашніх напівфабрикатів планують на початку вересня.
Нагадаємо, в Амстердамі відкрилася виставка про війну в Україні під назвою «Захоплений будинок» (The Captured House), до якої увійшли твори сучасних українських митців, що документують війну в Україні та спонукають міжнародну аудиторію до роздумів щодо неї.
24 лютого росія оголосила про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють і знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.
Фото: Тетяна Йосипенко