Осередок Пласту в Латвії відкрив новий пластовий рік

Фото

Осередок української скаутської організації «Пласт» в Латвії урочисто відкрив новий пластовий рік 2022-2023 в парку Музею Даугави на острові Доле.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Захід відбувся в суботу, як заведено у пластунів, просто неба. В ньому брали участь батьки дітей. Серед інших були присутні кілька українських сімей воєнних біженців, що тепер мешкають в балтійській республіці, діти з яких увійшли до складу латвійського Пласту.

Відкриття пройшло на урочистому церемоніалі. Під керівництвом координатора Пласту в Латвії, виховника юнаків (старших дітей) Володимира Іваницького вишикувався гурт «Хитрий лис»; під керівництвом виховниці новаків (молодших дітей) Олени Сапужак – рій «Швидкий єнот». Члени Пласту виконали Гімн пластунів «Цвіт України», а також разом з усіма присутніми – гімн України.

Читайте також: Волонтери відправили з Латвії два благодійні конвої з автомобілями для ЗСУ

Акомпанувала скрипалька Ніна Ханецька, яка раніше працювала в Чернігівському академічному симфонічному оркестрі «Філармонія». Після переїзду до Риги вона увійшла до складу Латвійського національного симфонічного оркестру. Її двоє дітей також брали участь у відкритті Нового пластового року.

Вітальне слово пластунам і їх батькам виголосив настоятель Ризької парафії УГКЦ о. Роман Сапужак. Він провів спеціальний Пластовий молебень, затверджений єпархією Української Греко-Католицької Церкви.

Осередок Пласту в Латвії відкрив новий пластовий рік / Фото: Олег Кудрін, Укрінформ

Після цього пройшла велика теренова гра, в тому числі – ігри на розвиток швидкості та спритності, а також гра-квест, в якій треба було проявити здогадливість і кмітливість.

На завершення заходу відбулося неформальне спілкування дітей і батьків з частуванням, приготованим на відкритому вогні. Також охочі могли відвідати приміщення Музею Даугави та ознайомитися з його постійною експозицією.

Осередок Пласту відновив діяльність у Латвії в листопаді 2018 року. Зустрічі пластунів у Ризі відбуваються кілька разів на місяць. Вони проходять у форматі занять («сходин»), іноді – у вигляді прогулянок чи мандрівок.

Нагадаємо, після початку повномасштабної агресії рф проти України до Латвії прибули та зареєструвалися понад 37 тис. громадян України.

Фото: Олег Кудрін