Війна швидко об’єднала українську діаспору – президент СКУ

Ексклюзив

Повномасштабне російське вторгнення в Україну об’єднало світове українство, надавши йому усвідомлення спільної мети.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив президент Світового конгресу українців Павло Ґрод.

«Основне, що за час повномасштабної війни у нашої світової громади з’явилося гостре усвідомлення спільної мети: Україні загрожує небезпека, і ми як світове українство маємо зробити усе можливе, щоб захистити незалежність держави. Це об’єднало світову діаспору», – сказав Ґрод.

Він додав, що «це усвідомлення існувало й раніше, але війна його значно посилила, й після початку повномасштабного вторгнення ми об’єдналися як глобальна нація».

«Раніше складалося враження, що існували різні типи українців: в Україні та за кордоном, а тепер усі розуміють, що ми – один народ», – зазначив президент СКУ.

Водночас Ґрод наголосив, що «це відчуття треба зміцнювати, ми мусимо зрозуміти, ким є».

«Неважливо, де ми живемо: в Канберрі, Оттаві, Варшаві, Вашингтоні, Буенос-Айресі чи Берліні, – адже нас єднає Україна та українська нація, а також те, що ми плекаємо нашу мову, культуру, історію й традиції. Саме це й створює відчуття того, що ми – українці», – зауважив він.

На його переконання, «обов’язок світового українства полягає у тому, щоб втримати свою ідентичність й не асимілюватися».

«Звісно, треба адаптуватися й інтегруватися в інші суспільства, але завжди залишаючись українцями», – підсумував президент Світового конгресу українців.

Як повідомляв Укрінформ, Світовий конгрес українців вважає сприяння якомога швидшій перемозі України основним пріоритетом своєї діяльності.