У Мадриді українці закликали світ активізувати зусилля для звільнення захисників «Азовсталі»

Фото, відео

У столиці Іспанії українська громада провела акцію, під час якої закликала світову спільноту докласти більших зусиль для звільнення з російського полону захисників Маріуполя та «Азовсталі».

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив Юрій Чопик – Голова Української громади Іспанії за права, честь і гідність українців.

«У другу річницю добровільного виходу українських військових з Маріуполя, українці в Мадриді звернулись з вимогою до світової спільноти, а саме до очільників церков, дипломатів, до представників міжнародних і правозахисних організацій активізувати зусилля для звільнення захисників Маріуполя та Азовсталі та всіх захисників України!», – написав він.

Також, за словами Юрія Чопика, учасники заходу вшанували 80-ту річницю депортації кримських татар, один з багатьох злочинів комуністичного радянського режиму, геноциду який продовжується сьогодні в Україні.

Згадали й про Свято Героїв, яке відзначається на честь українських борців за свободу і незалежність.

«Як завжди звучала молитва, за душі полеглих борців і благословення та зміцнення воїнів на фронті, промови і спів дітей. Важливою складовою маніфестацій є благодійність присутніх і безліч розиграшів, які спрямовуються для допомоги військовим і наближення перемоги України», – написав Юрій Чопик.

Як повідомляв Укрінформ, у Варшаві відбулася акція-перформанс на підтримку ув'язнених захисників Маріуполя

Нагадаємо, 16 травня 2024 минула друга річниця евакуації захисників «Азовсталі». Після 86 днів героїчної оборони Маріуполя у повному оточенні, українські військові на території заводу «Азовсталь» отримали наказ від вищого військового командування України зупинити оборону «заради збереження здоров’я та життів військовослужбовців». У період з 16 по 20 травня 2022 року розпочався евакуаційний вихід захисників з території заводу. Наказ виконувався з надією на швидкий обмін полоненими, але реальність виявилася іншою.

Станом на сьогодні, понад 900 бійців Азову залишаються у полоні вже третій рік. Їхні життя перебувають під жорстоким пресингом і знущаннями, що нагадують нацистські концентраційні табори.

Фото: Юрій Чопик / Фейсбук