У Туреччині відбулася хода до Дня кримськотатарського прапора

У кримскотатрському селі Тойдемір, що в районі Полатли провінції Анкара в неділю, 30 червня, відбулася урочиста хода з нагоди відзначення Дня кримськотатарського прапора. Також урочистості відбулися в інших містах Туреччини.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на інформаційне агентство QHA.

«Сьогодні наші брати в Криму перебувають під окупацією з 2014 року, сьогодні кримські татари воюють пліч-о-пліч зі своїми українськими братами на неокупованих територіях України. Крим буде звільнений від окупації», – сказав у Тойдемірі очільник Головного центру товариств кримськотатарської діаспори голова Кримської асоціації Мюкремін Шахін. 

Учасники урочистостей нагадали про те, що День кримськотатарського прапора відзначають 26 червня, вперше його було прийнято першим Курултаєм кримських татар 1917 року, після Лютневої революції. Він був поновлений 30 червня 1991 року Другим Курултаєм.

«Кримські татари – нація, яка дуже постраждала. Наше минуле сповнене спогадів про ці болючі дні. Тоді ж як, День державного прапора – це день свята, надії та єдності», – наголосив у промові голова комісії кримської асоціації людей похилого віку Самет Дженгіз.

Селище Тойдемір було засноване кримськими татарами у 1905 році. 

«Територія, на якій ви зараз знаходитеся – це Кримський ліс пам'яті, також є територією, де знаходилися п’ята Кавказька дивізія та штаб дванадцятої групи під час Визвольної війни (Туреччини за незалежність – ред.). Серед наших завдань два основні напрямки: перший – зберегти звичаї та традиції кримських татар, другий – зберегти нашу історію», – сказав голова Тойдемірської асоціації спілки кримських татар Верджі Озгей.

Читайте також: Кримськотатарська громада в Туреччині відзначила свято «Тепреш»

Посол України в Туреччині привітав кримськотатарську громаду з Днем кримськотатарського прапора та зі звільненням з російського полону заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла.

«Ми високо цінуємо, що кримськотатарська діаспора є берегинею національних традицій місцевого населення Криму, а також відіграє важливу роль у зміцненні дружби та співпраці між Туреччиною та Україною. Це особливо важливо в контексті тимчасової окупації Росією Криму, який тепер кремлівський режим перетворив на в’язницю під відкритим небом. Але український і кримськотатарський народ героїчно бореться, ніколи не відмовляючись від свого права вільно жити на своїй Батьківщині», – зазначалося у привітанні посла України в Туреччині Василя Боднара, яке зачитав присутнім радник посольства України в Туреччині Денис Золотарьов.

Як повідомляє QHA, того ж дня День кримськотатарського прапора відзначили в Гебзе, що в провінції Коджаелі. Участь у святкових заходах взяли представники керівництва регіону, керівники кримськотатарських спілок, генеральний консул України в Стамбулі, представники кримськотатарської та української діаспорою. 

Читайте також: У турецькому Ескішехірі відбулися заходи до 80-річчя депортації кримських татар

Урочисте підняття кримськотатарського прапора відбулося також 26 червня на території посольства в Анкарі та генконсульства України в Стамбулі. 

У своїй промові посол України Василь Боднар наголосив на тому, що першим, хто підняв кримськотатарський прапор на території нового посольства в Анкарі, був лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. Дипломат також наголосив, що спільним завданням є те, аби в майбутньому «кримськотатарський стяг міг вільно розвиватися над вільним Кримом».  

«Як сто років тому Туреччина боролася за свою незалежність і виграла Визвольну війну, так і Україна йде цим шляхом. Українці та кримські татари разом у цій боротьбі. Тому ми повинні захистити цю єдність і солідарність. Ми обов'язково переможемо в цій війні», – сказала на церемонії депутатка Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель.

У День кримськотатарського прапора в Генконсульстві України в Стамбулі генконсул Роман Недільський висловив сподівання на те, що корінні народи України зможуть нарешті повернутися на звільнений Кримський півострів.

Як повідомляв Укрінформ, до Дня кримськотатарського прапора національний прапор кримських татар розгорнули на Говерлі – найвищій горі Українських Карпат.

Фото: посольство України в Турецькій Республіці, Генеральне консульство України в Стамбулі / Фейсбук