У Польщі відбудеться польсько-українська акція «Полумʼя братерства»

До річниці Варшавської битви 1920 року в різних містах Польщі й України 14 серпня о 18:00 пройде спільна акція солідарності «Полумʼя братерства», головною метою якої є спільне вшанування пам’яті воїнів Української народної республіки, котрі разом з Військом Польським боролися проти більшовиків.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє інтернет-портал для українців у Польщі «Наш Вибір».

Організатори акції – Союз польського харцерства та Українська скаутська організація «Пласт».

«Полумʼя братерства» – це громадська ініціатива, яка розпочалась зі спільних зустрічей поляків та українців біля могил воїнів Української народної республіки у Польщі. Вперше акцію провели у 2019 році і з того часу українці та поляки щороку зустрічають 14 серпня – у переддень Варшавської битви – вирішальної військової операції польсько-більшовицької війни, яка затримала наступ більшовицької Росії на Польщу.

«Для нас, українців, дуже приємно, що 6 років тому, коли зароджувалась ця акція – це була ініціатива поляків, Союзу польського харцерства. Вони запропонували у переддень річниці Варшавської битви згадати та вшанувати памʼять тих воїнів, які у 1920 році, як єдиний союзник Польщі проти більшовиків, допомогли Польщі втримати незалежність», – говорить головний координатор акції Назар Яворський з Української скаутської організації «Пласт». 

Цьогоріч місцем зустрічі стануть не тільки цвинтарі, де поховані українські воїни, а також площі, сквери та вулиці міст. Акція проходитиме у таких містах: Варшава – Православний цвинтар на Волі, Вроцлав – Особовіцький цвинтар, могила Антона Ярмака (поле 127 / могила 737 / ряд 5), Люблін – Комунальний цвинтар на вул. Бяла, Жешув (Ряшів) – цвинтар Побітно. 

Акція відбудеться також в Україні – одночасно з польським, зустрічі пройдуть у Києві та Городку.

«Сьогодні ми бачимо, що хоча минуло вже понад 100 років з моменту битви, ворог лишився той самий і він атакує. І як 100 років тому, Росія загрожує не тільки Україні та Польщі, але всьому цивілізованому світу. Тому зараз важливо бути разом, важливо памʼятати історію і дивитись у майбутнє», – наголосив Назар Яворський.

Більше інформації можна знайти на фейсбук-сторінці акції.

Нагадаємо, наприкінці червня у польському Перемишлі та на Українському воєнному цвинтарі у селі Пикуличі у Свято Всіх Святих відбулися традиційні заходи, присвячені вшануванню памʼяті воїнів Армії Української Народної Республіки.

Фото: Płomień Braterstwa / Фейсбук