Чехія виділить дотації на мовні курси для українських студентів

Другий рік поспіль Міністерство освіти Чехії виділить дотації на курси чеської мови для українських студентів, аби полегшити біженцям з України навчання в університетах країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Radio Prague International.

За даними відомства, буде проведено три курси чеської мови, кожен із яких включатиме щонайменше 660 навчальних годин. Курси для 12-18 українських студентів проходитимуть з 1 жовтня 2024 року до кінця серпня 2025 року.

Навчання призначене для біженців з України, які не були зараховані на програму з вивчення чеської мови, але були в ній зацікавлені. Студенти курсу будуть отримувати щомісячну стипендію у розмірі 16 тис. крон (635 євро).

Як зазначили у Міносвіти країни, ця ініціатива сприятиме посиленню інтеграції, особливо молодих українців-мігрантів, які ще не зараховані на університетську програму чеською мовою, наприклад через недостатнє володіння мовою.

Повідомляються, що кількість студентів з України за останні два роки зросла більш ніж удвічі, тоді як кількість російських студентів скоротилася майже на 25%. Минулого року вперше за останні двадцять років у чеських університетах кількість українців (6780 осіб) перевищила чисельність росіян (6272 особи), свідчать дані Чеського статистичного управління.

Як повідомляв Укрінформ, більше як половина українських біженців, які прибули в Чехію після початку повномасштабної російської агресії, працевлаштувалися.