У Відні вшанували пам’ять українських козаків - учасників «Віденської відсічі»

Фото

Українські та польські дипломати, спільно з президентом Пан’європейського руху Австрії Рейнгардом Клоучеком та активістами української громади вшанували пам’ять українських козаків, які в 1683 році брали участь у визволенні Відня від турецької облоги.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на Facebook-сторінці посольства України в Австрії.

"7 вересня Посол України в Республіці Австрії Василь Химинець спільно з українськими та польськими дипломатами, меценатом та ініціатором створення пам’ятника Олександром Морозом, Рейнгардом Клоучеком (Präsident Paneuropabewegung Österreich) та активістами української громади вшанували пам’ять українських козаків, які в 1683 році брали участь у визволенні Відня від турецької облоги", - йдеться у повідомленні.

Квіти були покладені вінки до пам’ятника на пагорбі Леопольдсберг у Віденському лісі на північно-західній околиці міста.

Як повідомляв Укрінформ, битва під Віднем 1683 року, яка отримала назву "Віденська відсіч", стала вирішальною для Європи, зупинивши османське просування. Важливу роль у цій перемозі відіграли українські козаки, які мужньо боролися під командуванням Семена Палія у складі війська Речі Посполитої на чолі з королем Яном ІІІ Собеським.

Читайте також: На акції у Празі закликали до захисту українського неба та вшанували пам'ять загиблих

У ході битви спільні війська християнської коаліції прорвали облогу столиці Священної Римської імперії германської нації, завдавши нищівної поразки війську Османської імперії. "Віденська відсіч" поклала кінець турецьким завойовницьким походам вглиб Європи та зумовила занепад імперії османів, яка на той час простягалась від воріт Відня до Аденської та Перської заток, від Криму до Марокко.

У пам’ять про вклад українських козаків у Відні на їхню честь встановлено кілька пам'ятних знаків.

У 2003 році в розташованому неподалік парку Тюркеншанцпарк було відкрито пам'ятник на честь українських козаків, що брали участь у визволенні Відня від османської облоги. Монумент був створений у Києві колективом у складі скульпторів Національної Спілки художників України, професора Володимира Чепелика та архітектора Володимира Скульського. Бронзовий монумент зображає козака з шаблею в руках, який присів та курить люльку, поруч також пасеться його кінь з рушницею біля сідла.

Ще один пам'ятник козакам було встановлено у 2013 році безпосередньо на пагорбі Леопольдсберг, звідки починалася атака військ християнської коаліції на османські порядки. Монумент – трьох озброєних козаків, які стоять у повний зріст та тримають свічки – було створено за кошти українського мецената Олександра Мороза, який проживає та працює в Австрії, та за особистої підтримки мера Відня Міхаеля Хойпля. Авторами стали скульптори Володимир та Олексій Чепелики. З Леопольдсберг вони дивляться щодня на Відень – місто, яке вистояло, місто, де була зупинена навала Османської імперії.