Голова МЗС Сибіга провів зустріч з делегацією Світового конгресу українців

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга у пʼятницю, 13 вересня, зустрівся з делегацією Світового конгресу українців на чолі з президентом Павлом Ґродом, під час якої висловив вдячність СКУ за постійну підтримку Сил Оборони України та окреслив основні пріоритети роботи МЗС.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Міністерство закордонних справ України.

Андрій Сибіга наголосив, що головна мета залишається незмінною: перемога та всеосяжний, справедливий і тривкий мир заснований на Формулі миру Президента України Володимира Зеленського.

Міністр поінформував про оновлення політики співпраці держави зі світовим українством і зазначив, що йдеться про стратегічний рівень партнерства: «Ми не ділимо українців на стару чи нову громаду, всі ми – єдине ціле, ми – єдиний механізм». 

Він також зазначив, що МЗС продовжує важливу роботу задля задоволення національно-культурних і мовних потреб українських дітей за кордоном. Він наголосив, що в тих країнах, де зараз перебуває найбільше українських дітей, мають бути повноцінні українські школи з українською програмою навчання.

Читайте також: Сибіга закликав партнерів збільшувати інвестиції в українських виробників зброї

«Розраховую на нашу спільну роботу на цьому напрямі. Важливо, щоб і СКУ, і наші громади ставили питання про виділення приміщень, фінансування вчителів, допомагали знаходити додаткові ресурси», – сказав Андрій Сибіга.

Міністр також закликав СКУ знайти форми взаємодії з новими організаціями українців за кордоном: «Ми працюємо над тим, щоб мільйони наших людей не втратили зв'язок з Україною, зберігали свою ідентичність. Наші люди за кордоном – це амбасадори України».

Глава МЗС закликав Конгрес і надалі бути активним адвокатом України за кордоном, продовжувати нагадувати світові про війну і необхідність підтримки нашої держави зброєю, протидіяти російській дезінформації.

Читайте також: Президент СКУ обговорив з главою ПЦУ зміцнення звʼязків між українцями у світі та Україною

Також Андрій Сибіга висловив свою принципову підтримку впровадження множинного громадянства як важливого інструменту збереження звʼязків українців за кордоном зі своєю державою. Він висловив сподівання, що відповідне законодавство буде ухвалене за підтримки українських парламентарів. Міністр також поінформував представників СКУ щодо оновленої консульської політики МЗС та спрощення доступу до консульських послуг, зокрема впровадження нової системи Е-консул.

Павло Ґрод своєю чергою поінформував про відвідання прифронтових міст України, передачу допомоги військовим і пріоритети найближчої діяльності СКУ, зокрема на напрямі співпраці з новими громадами українців за кордоном. 

Нагадаємо, президент Світового конгресу українців (СКУ) Павло Ґрод під час круглого столу «Множинне громадянство: можливості і ризики» заявив, що в питанні запровадження інституту подвійного громадянства в Україні важливо встановити законодавчі запобіжники.

Фото: МЗС