Майже 60% українських біженців змогли працевлаштуватись у Молдові

Цього року майже 60% українських біженців, які виїхали до Молдови, змогли знайти роботу.

Про це з посиланням на опитування Міжнародної організації з міграції повідомляє TV8, передає Укрінформ.

Як зазначається, 44% біженців отримали постійну роботу, 10% стали тимчасовими чи неформальними працівниками та 4% працюють віддалено або мають пасивні джерела доходу.

Повідомляється, що чоловікам набагато легше знайти роботу у Молдові, так змогли працевлаштуватися 82% українців та лише 35% українок. Рівень безробіття серед українських жінок уп'ятеро вищий, ніж серед чоловіків, – 49% проти 10%.

Майже половина українських біженців повідомили, що зіткнулися з проблемами під час пошуку роботи у Молдові. Найчастіше скаржаться на відсутність відповідних вакансій, майже половина називають проблемою мовний бар'єр. Третьою проблемою опитані біженці назвали відсутність інформації про роботу та умови працевлаштування вимушених переселенців.

Міжнародна організація з міграції проводила опитування з квітня до червня 2024 року, було опитано 1892 респонденти.

У березні 2024 року міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшой повідомляв, що з початку повномасштабної війни в Україні Молдова прийняла понад 1,4 млн українців. Понад 115 000 громадян України залишилися в країні, решта пройшла транзитом в інші країни або повернулася на Батьківщину.

Як повідомляв Укрінформ, більшість українців, працевлаштованих у Польщі (49%), скористалися допомогою роботодавця чи агентства з працевлаштування у пошуку житла в Польщі. Натомість третина знайшли помешкання самостійно.

А німецька влада зацікавлена у працевлаштуванні якнайбільшої частки українських біженців, однак не примушуватиме повертатися тих, хто не працює, з безпекових міркувань.

Фото: realgazeta.com.ua