62% українських біженців, які проживають у Литві, мають роботу

Вільнюський офіс Міжнародної організації з міграції (МОМ Литва) заявив, що близько 62% українських воєнних біженців, які проживають у Литві, мають тут роботу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

«Зайнятість українців у Литві порівняно з іншими країнами досить висока – 62% військових біженців працюють», – сказав голова представництва МОМ у Литві Ейтвідас Бінгяліс.

Він назва головні причини, такого високого рівня зайнятості: по-перше, «в Литві можна домовитися російською»; по-друге, в центрах реєстрації, де був найбільший потік воєнних біженців з України, надавалися комплексні послуги, від реєстрації до дитячих садків. «Крім того, українці, які оселилися в сім'ях, у багатьох випадках також отримували від [цих] сімей безкоштовний супровід лабіринтами литовської правової системи, системи працевлаштування та охорони здоров'я», - зазначив Бінгяліс.

Повідомляється, що основними потребами українців у балтійській країні були фінансова безпека (62%), курси литовської мови (43%), працевлаштування (36%). Попит на мовні курси збільшився з 8 до 43%. Наразі близько 12% українців вказують, що їхні розмовні навички литовської мови дуже добрі, а 47% стверджують, що їм не вистачає знань.

Як повідомлялося, за сім місяців поточного року українці, що працюють у Литві, сплатили до бюджету 65,2 млн євро податків, що на 13 млн євро, або на 25% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Фото: DELFI.lt