У Литві відкрили пам’ятник партизанам, серед яких – українець на псевдо Амбо

Фото

У Литві відбулася церемонія відкриття пам’ятника партизанам, які боролися за незалежність країни у 1940-1950 роках. Серед них був і представник України.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на литовського мовника LRT

Пам’ятник встановлений у селі Павільоте, яке входить до складу муніципалітету містечка Жидікай Мажейкяйського району Литви. Серед вшанованих героїв – Адам Акавіцкас, Юозас Бутус та українець, відомий за партизанським псевдонімом Амбо. Зазначається, що цей пам’ятник став символом єдності двох народів, які боролися за свободу.

Офіційна частина відкриття пам'ятника розпочалася в храмі св. Миколая, після чого учасники зібралися біля меморіалу. Захід відкрився виконанням гімнів Литви (у виконанні вокального колективу Союзу воїнів ім. генерала Повіласа Плехавічюса) та України (у виконанні фольклорного гурту «Намисто»). З вітальним словом до громади звернувся настоятель парафії св. Антонія з Падуї о. Дайнорас Жидацкіс, який також освятив пам’ятний хрест.

Серед промовців на церемонії були відомі історики та представники литовської і української громад. Історик Кястутіс Сідабрас розповів про важливість збереження пам'яті про партизанський рух. Пранас Тракініс, керівник стрілецької роти ім. генерала Повіласа Плехавічюса, зазначив, що відкриття такого пам’ятника – акт визнання для всіх, хто віддав життя за свободу Литви.

Рута Кончюте-Мачюлієне, представниця культури Мажейкяйського районного самоврядування, підкреслила культурну значущість цієї події для регіону. Гедемінас Вишняускас, директор Шяуляйської філії Міжнародної української школи подякував всім за участь у цій історичній події, яка підкреслює зв’язок з українським народом.

Після офіційних промов біля пам'ятника відбувся невеличкий концерт. Гурт «Намисто» виконав козацькі та рекрутські пісні, які зараз мають актуальне звучання, литовський хор – дві пісні литовських партизанів. Завершився урочистий захід спільним виконанням стрілецької пісні «Ой у лузі червона калина».

Зазначається, що подія стала важливим моментом в історії Жемайтії (історичний регіон на північному заході Литви), який допомагає зберігати пам’ять про спільні зусилля литовців та українців у боротьбі за свободу.

Як повідомляв Укрінформ, 12 вересня з нагоди 510-ї річниці битви під Оршею, в якій було розбито московське військо, президент Литви Гітанас Науседа відвідав Національний заповідник «Києво-Печерська лавра», де похований великий гетьман литовський Костянтин Острозький, який командував литовським військом. 

Фото: гурт «Намисто», Алексас Матвєєвас