Діаспора є потужним голосом та ефективним лобі України у світі – голова ДАУ

Ексклюзив

Склад української діаспори за кордоном дуже змінився після останньої хвилі з лютого 2022 року, вона ще більше зміцнилася та є ефективними лобістами, потужним голосом України у світі. 

Про це в коментарі Укрінформу за результатами візиту до турецької столиці Анкара директор Дипломатичної академії України Геннадій Надоленко. 

«Українці за кордоном – це потужне лобі, наш голос в інших країнах. Склад української діаспори нині дуже змінився,  особливо з останньою хвилею масової міграції. Діаспора завжди допомагала, особливо в окремих країнах, була потужною підтримкою. Нині ж діаспора помолодшала, стала ще більш активною та організованою. Ви згадайте, яку потужну  допомогу військовим було організовано з перших днів війни. Це зробили люди, які пори кілометри віддаленості від України, на власні потреби, живуть з Україною в серці та ставлять її пріоритети вище власних», – сказав Геннадій Надоленко.

За його словами, співпраця з діаспорою важлива на всіх напрямках - від інформаційного, політичного до культурного та економічного.

«МЗС України надає потужну підтримку українцям за кордоном, розвиває співпрацю на всіх напрямках. У Дипакадемії ми також даємо нашим слухачам достатньо інформації про те як налагоджувати співпрацю, як максимально ефективно залучати закордонних українців до заходів, до життя в Україні», – розповів Надоленко.

За його словами, у роботі з діаспорою особливо важливо, аби українці за кордоном не втрачали зв'язок з Батьківщиною, щоб і майбутні покоління, які вже народяться не в Україні, ідентифікували себе з історичною Батьківщиною.

Як повідомляв Укрінформ, на нараді керівників закордонних дипломатичних установ України Президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні створять інституцію, яка об'єднуватиме українців за кордоном та сприятиме протидії російським наративам. 

Фото: ДАУ