У Берліні знову протестували проти виступу російської оперної співачки Нетребко

Фото

У Берліні в неділю, 6 жовтня 2024 року, пройшла акцію протесту проти виступу в Державній опері російської співачки Анни Нетребко.

Про це повідомляють організатори демонстрації – Vitsche, передає Укрінформ.

Більше півтори сотні протестувальників виголошували, що Нетребко могла б показати позитивний приклад громадської позиції проти імперських амбіцій Кремля та проти війни, але наразі демонструє натомість, як уникнути відповідальності.

«Я вважаю, що митці повинні усвідомлювати свій вплив у суспільстві, як і культурні інституції, і що вони повинні відповідально ставитися до своєї політичної позиції. Переглянувши всі факти знову і знову, я приходжу до висновку, що політична репутація Анни Нетребко суперечлива і не може бути змінена загальною заявою «проти війни», яку вона зробила», – заявила, зокрема, очільниця Українського інституту в Німеччині Катерина Ріц-Ракул.

Глядачі, який йшли в оперу, послухати «Набукко» Верді, змушені були проходити повз протестувальників, які принесли плакати на кшталт: «Ви думаєте, що заплатили гроші, щоби послухати Верді, тому що культура поза політикою; насправді ви заплатили за катування та вбивства українців», «Не давати сцену для російської пропаганди» або «Справжня російська культура – воєнний злочин».

Попри публічні заклики Державна опера дозволила росіянці виступити, посилаючись на її так звану «антивоєнну позицію», попри задокументовану підтримку нею Путіна та його агресії проти України у 2014 році та незрозумілі заяви від початку повномасштабної війни. Директор опери пояснив, що Нетребко, мовляв, «видатна артистка, яка за своїм статусом має бути прикладом для наслідування».

Слід зауважити, що Нетребко не вперше виходить на сцену відомого театру. І не активісти влаштовують через це акцію протесту. Попередня відбулась там же, на вулиці Унтер-ден-Лінден у вересні минулого року.

Нагадаємо, у швейцарському Люцерні на вимогу уряду однойменного кантону скасували концерт російської оперної співачки Анни Нетребко.

Фото надані Vitsche