Ціна закупівлі свиней падає, проте ринок цього не помічає - коментар експертів

Зниження ціни на закупівлю забійних свиней триває не перший тиждень, проте покупці ще й досі знаходяться «під враженням» високих цін.

Про це йдеться у коментарі Асоціації «Свинарі України», який передано Укрінформу.

"Протягом останніх двох тижнів ціна закупівлі свиней забійних кондицій І-ї категорії намагалася втриматися на рівні 49 грн/кг або й трохи вищому. Проте підсумки торгів минулого тижня надали вектору руху ціни конкретнішого напрямку. За їх результатами планова середня позначка на внутрішньому ринку на 2,2% нижча за минулотижневу — 48 грн/кг", - зазначили в Асоціації.

Так, за відгуками закупівельників, протягом останнього тижня вересня закупівля живця свиней ведеться по 46,5-49 грн/кг. Проте оператори відзначають, що ціни на рівні як верхньої, так і нижньої межі діапазону зустрічаються епізодично, тоді як основна маса операторів працює в межах 47,5-48,5 грн/кг.

"Хоча послаблення триває не перший тиждень м’ясопереробники не відчули позитивної реакції збуту на такі зміни. З одного боку, торгівля ще не встигла в повній мірі інтегрувати коливання закупівельних цін, тоді як покупці ще знаходяться «під враженням» високих цін. З іншого — млява реалізація є досить характерною ознакою осіннього періоду. Сезонна «стриманість» споживчої активності обумовлена як більшою пропозицією альтернативних видів білку (за рахунок активнішого вилову риби, пожвавленню присадибного забою птиці, «грибного сезону»), так і через обмежену платоспроможність у зв’язку із реструктуризацію витрат з урахуванням опалювального сезону та підготовки до нього", - зазначили в Асоціації.

"З огляду на ці чинники, оператори очікують, що такий поступовий «зсув» закупівельних цін до низу традиційно триватиме протягом жовтня-першої половини листопада", - вважають в експерти Асоціації. 

Читайте також: USAID розробить правила гігієни для виробників свинини в Україні

Крім того, заявляють в «Свинарях України», поширення АЧС, яке ускладнює закупівлю живця, а також основна цьогорічна тенденція — дефіцит свинини у порівнянні з попереднім роком, можуть послабити темпи падіння цін на ринку живця. 

З іншого боку, на думку представників м’ясопереробки, «підтримку» з боку згаданих чинників може нівелювати здешевлення свинини у країнах ЄС та ризик пожвавлення імпортної активності.