Експерт: М'ясо в Україні подорожчало за рік на 28-39%, сало - на 67%
Індекс м’ясного кошика в Україні за 2017 рік зріс в середньому на 36%, зокрема, м'ясо подорожчало на 28-39%, сало - на 67%.
Про це повідомив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.
"Усі види м’яса стали дорожчими на 28-67%, а саме: сало – на 67%, свинина – на 39%, яловичина – на 33% та курка в тушці – на 28%", - зазначив він.
За оцінками експерта, у минулому році свинина й яловичина додали в ціні по 28 грн за кілограм, сало – 27 грн, ковбаса варена – 15 грн, а курка в тушці – 12 грн. Відтепер кілограм яловичини з кісткою можна купити в середньому за 116 грн, свинини – за 101 грн, сала – за 68 грн, вареної ковбаси – за 76 грн, а курки – за 54 грн.
Лише за останні десять днів 2017 року свинина зросла на 2,5 грн за кілограм, яловичина додала 1,6 грн, а курка в тушці – 43 коп. Щодо свинини, то вона вперше пробила планку в 100 грн. У той же час вперше майже за рік подешевшало сало – на 72 коп. за кілограм.
"Якщо в цілому оцінити вартість м’ясного кошика, тобто взяти по кілограму всіх видів м’яса, то станом на 1 січня 2018 року він коштував 415 грн, тоді як рік тому його вартість становила 305 грн. Тобто індекс м’ясного кошика за рік зріс на 36%", - констатував Дорошенко.
Він також звернув увагу на недосконалу методику державного моніторингу щодо оцінки цін на м'ясо.
"Державному моніторингу підлягає курка лише в тушці. За той же час філе, яке не підлягає державному моніторингу, зросло в ціні на 30%", - наголосив експерт.