Коболєв розуміє небажання Газпрому платити, але це буде сигналом для Європи

У разі, якщо "Газпром" не компенсує "Нафтогазу" 2,56 млрд доларів за підсумками двох рішень Стокгольмського арбітражу, російській компанії нараховуватиметься пеня, яка становить 526 тис. дол. на добу. 

Про це на прес-конференції сказав голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Не виконуючи рішення трибуналу, Газпром вчергове доводить, що він є ненадійним партнером, який ігнорує принципи коректного ведення бізнесу та дотримання норм контракту. Це ігнорування є тим сигналом, який вказує на те, що буде відбуватися з європейським ринком газу, якщо буде побудовано Північний потік-2", - сказав Коболєв.

Він висловив впевненість, що побудувавши цей газопровід та закривши транзитний потік через Україну, Газпром отримає змогу шантажувати Європу. 

"З одного боку, я розумію бажання Газпрому не платити. З іншого боку, ми зробимо усе, щоб європейські партнери у черговий раз пересвідчилися, з яким контрагентом вони мають справу", - зазначив Коболєв.

У Нафтогазі підкреслили, що зобов'язання, за якими Газпром має сплатити нараховану суму, починаються з учорашнього дня, 28 лютого. Вже з 1 березня нараховуються відсотки, які дорівнюють 526 тис. дол.

"Очевидно, кожен європейський контрагент розумітиме, що, підписуючи контракт з Газпромом, не зможе за ним позиватися. Він або не підписуватиме контракт, або закладатиме усі ці ризики у ціну контракту", - додав Коболєв.

Читайте також: Посольство США привітало Нафтогаз з перемогою у Стокгольмському арбітражі

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітражний суд 28 лютого задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги для транзиту і зобов'язав виплатити 4,63 млрд дол. Таким чином, за підсумками двох арбітражних проваджень Газпром винен Нафтогазу 2,56 млрд дол.

Крім того, арбітражний суд відхилив вимоги Газпрому щодо штрафів за начебто незаконно відібрані Нафтогазом обсяги транзитного газу.