Експорт свіжих ягід з України за 4 роки зріс у 17 разів – експерт
За 4 роки Україна збільшила експорт культивованих ягід у 19 разів, причому експорт свіжих ягід зріс у 17 разів.
Про це повідомив економіст інвестиційного відділу FАО Андрій Ярмак під час найбільшої ягідної події року – Global Berry Congress, Rotterdam, поінформували Укрінформ у прес-службі Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН.
"У 2017 році Україна експортувала 34,5 тисячі тонн свіжих та заморожених м’яких ягід, а за прогнозами, у 2018 році ця цифра сягне приблизно 40 тисяч тонн. Загальна вартість такого обсягу становить близько 66 мільйонів доларів США", - зазначив експерт.
Він зауважив, що причиною такого швидкого зростання експорту культивованих м’яких ягід є: по-перше, втрата російського ринку стимулювала українських фермерів шукати більш прибуткові ніші. По-друге, зменшення доходів населення також змусило багатьох людей шукати способів заробити більше грошей – та звернути увагу на ягідництво. По-третє, українські збирачі ягід, які працювали на заробітках у Польщі, здобули там значний досвід, і після повернення в Україну багато з них розпочали свій маленький ягідний бізнес.
Виробництво м’яких ягід в Україні у 2017 році сягнуло 120 тисяч тонн. Найбільше було вирощено суниці садової (полуниці) – 55 тисяч тонн, далі йдуть малина (34 тисячі тонн), смородина (27 тисяч тонн) та чорниця садова, або лохина (5 тисяч тонн), деталізував Ярмак.
За його словами, найбільш стрімко зростає частка малини - з 7% у 2014 році до 29% у 2017 - більш ніж у 4 рази.
"Якщо відкинути дикороси, то у структурі експорту культивованих ягід частка малини сягнула майже 60%", - наголосив експерт.