Антибіотики у тваринництві: в Україні стартувало наймасштабніше дослідження
Цього тижня стартує реалізація проєкту «Зміцнення національного потенціалу для подолання ризиків антимікробної резистентності (АМР)».
Про це Укрінформу повідомили в Асоціації свинарів України.
Зокрема, розпочинаються навчання для фахівців Держспоживслужби, які відбиратимуть зразки харчових продуктів тваринного походження. Загалом, заплановано відбір 350-ти зразків та дослідження їх на вміст залишків протимікробних препаратів.
Паралельно з відбором зразків розпочинається опитування щодо використання антибіотиків у тваринництві. До дослідження залучать більше 600 респондентів – представників господарств різних напрямів тваринництва (свинарство, птахівництво, бджільництво, скотарство), присадибного сектору, ветеринарної медицини та кормовиробництва з усієї України.
Як повідомлялося, Асоціація «Свинарі України» долучилася до проєкту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) «Зміцнення національного потенціалу для подолання ризиків антимікробної резистентності (АМР)». Проєкт покликаний оцінити реальну ситуацію застосування протимікробних препаратів у тваринництві, покращити нормативно-правову базу та політику у країні щодо цієї проблеми, покращити потенціал національних лабораторій та можливості моніторингу, дослідити кращі практики та схеми використання протимікробних препаратів, перспективи зменшення їх застосування у майбутньому.