Рада ухвалила зміни до адміністрування податків у Криму

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Податкового кодексу в частині адміністрування податків і зборів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».

Відповідний законопроєкт № 5501-д підтримали в цілому 329 народних депутатів, передає кореспондент Укрінформу.

У пояснювальній записці зазначається, що у 2014 році Верховна Рада ухвалила Закон України "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України", відповідно до якого на десять років було запроваджено особливий порядок реалізації норм регуляторного, бюджетного, податкового та митного законодавства України, встановлено особливий режим внутрішньої та зовнішньої міграції фізичних осіб та дії валютного та платіжних режимів у межах тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

Зважаючи на обставини, які діяли у 2014 році, законом були запроваджені пільгові умови для продовження ведення господарської діяльності на тимчасово окупованій території, в тому числі, оподаткування суб’єктів господарювання, місцезнаходженням (місцем проживання) яких є тимчасово окупована територія. Разом з цим, законом було врегульовано реалізацію прав громадян України, які залишилися проживати на тимчасово окупованій території, введено додаткові обмеження. У податковому законодавстві таких громадян було прирівняно до нерезидентів.

Такі обмеження призвели до дискримінації громадян України, які залишилися проживати на тимчасово окупованій території чи мають зареєстроване місце проживання на цій території. Зокрема, статус нерезидентів призвів до обмежень у податковій сфері на підконтрольній території та адміністрування податків і зборів для таких громадян як для іноземців.

Тому, зауважується у пояснювальній записці, виникла необхідність у внесенні змін до закону "Про створення вільної економічної зони "Крим", зокрема у частині податкового та митного законодавства задля усунення дискримінації та скасування статусу нерезидентів у осіб, які мають місце проживання (місцезнаходження) на тимчасово окупованій території.

Читайте також: Депутати скасували вільну економічну зону «Крим»

Крім того, наразі існує проблема відсутності у громадян України, які постійно мешкають на окупованій території, права на добровільну сплату єдиного внеску, передбаченого Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування". З 2014 року громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь досягли пенсійного віку та мають право на отримання пенсійних виплат. Проте до цього часу відсутня можливість підтвердити страховий стаж, оскільки була відсутня можливість сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Закон передбачає, зокрема, викласти в новій редакції пункт 26 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України, яким встановити, що тимчасово на період дії Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", для платників податків, які на дату втрати чинності Закону України "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" мають податкову адресу чи об’єкти оподаткування на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, цей Кодекс застосовується з урахуванням особливостей, визначених у цьому пункті.