Рада вже на початку жовтня може впровадити гарантії походження біометану

Верховна Рада вже на початку жовтня може підтримати законопроєкт, який передбачає визначення терміну “біометан” та впровадження гарантій його походження.

Про це сказав радник голови правління НАК "Нафтогаз України" з питань розвитку низьковуглецевого бізнесу та європейського "зеленого" курсу Олексій Рябчин в ході круглого столу за проєктом Green Deal на тему: "Український біометан: як розпорядитися потенціалом біоенергетики", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Хочу привітати колег з прийняттям у першому читанні законопроекту про біометан. Я спілкувався з віцепрем’єркою з питань євроінтеграції Ольгою Стефанішиною, яка планує євроінтеграційний день у парламенті і розглядається можливість провести 5 жовтня друге читання цього законопроєкту. Це поки попередня інформація, однак сподіваємось, що так і буде. Наразі йде робота над правками до цього документа", - сказав Рябчин.

Він зазначив, що законопроєкт є важливим для Нафтогазу, адже окрім збільшення видобутку газу і успішного проходження опалювального сезону, Нафтогаз зацікавлений і у розвитку низьковуглицевого бізнесу.

"Ми готові до інвестицій у газові біометанові проєкти. Готові до партнерства з різними компаніями, як міжнародними, так і українськими. Першочергове для нас завдання - це заміщення газу. Будь-яка кількість газу, яка може бути заміщена, - це користь для економіки та населення", - додав Рябчин.

Читайте також: Українська ГТС вже зараз готова до транспортування метану

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №5464, який передбачає визначення терміну “біометан” та впровадження гарантій його походження. Очікується, що ухвалення законопроєкту дозволить розширити виробництво та використання біометану в Україні, а також розширить можливості для експорту цього виду палива.

Гендиректор Оператора ГТС України (ОГТСУ) Сергій Макогон раніше сказав, що українська газотранспортна система вже сьогодні готова до закачування біометану. Завдяки розгалуженості української ГТС виробники біометану зможуть підключитися до газових мереж на більшості території України без будь-якої модернізації газопроводу.

Потенціал виробництва біометану в Україні оцінюється в 7,8 млрд кубометрів на рік, що становить чверть нинішнього споживання природного газу в країні.