Ткаченко закликає інвестувати у креативну економіку

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко закликає інвестувати у креативну економіку, бо це вигідно.

Про це він сказав під час виступу на V щорічному міжнародному форумі «Креативна Україна», організованому МКІП, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо ви хочете вкласти одну гривню в креативну індустрію, великий бізнес, ви отримаєте найвищий множник, який збільшить ваші інвестиції, на рівні у 2,2%. У порівнянні з іншими індустріями – це є найвищим індикатором. Одна гривня доданої вартості у креативну індустрію - ви отримаєте 2,2 валової доданої вартості. Коли ми говоримо про додану вартість, це 2,80 від всього обсягу. Це дуже важливо. Ви можете про це повідомити банкірам, коли хочете взяти кредит. Краще показати ці цифри. Креативна індустрія генерує більше доданої вартості за інші сектори, 333 гривні через експорт», - сказав Ткаченко.

Читайте також: Ткаченко: Креативна економіка - це ₴117 мільярдів внеску у ВВП

За його даними, при цьому експорт послуг відповідає 30% від всього експорту послуг або 5,4 млрд експорту послуг в сфері креативності.

«Коли ми порівнюємо ці цифри з європейськими країнами, то ці цифри йдуть у лінії країн провідних демократій ЄС. Кожен десятий економічний агент стає підприємцем», - додав глава МКІП.

Водночас він зазначив, що пандемія вплинула найбільше саме на креативну індустрію. «Тому ми створили унікальну програму щодо повернення грошей на суму в 1 млрд гривень. Це падіння у виплаті ПДВ, і можете побачити наскільки великим був вплив коронавірусу на сектори, як музеї, трансляції на ТБ, показ кіно, театри та концерти. Але також були й гарні новини, а саме, збільшення задекларованих обсягів прибутків в секторах ІТ та дизайну. Тут гарні показники», - наголосив він.

Читайте також: Україна має величезний креативний потенціал – Ткаченко

Як повідомлялося, 23 вересня розпочав роботу V щорічний міжнародний форум «Креативна Україна», організований Міністерством культури та інформаційної політики України.

Тема форуму - «Креативні індустрії: переоснащення», тобто пошук нових інструментів і зміна звичних налаштувань заради збалансованого розвитку.