В Україні очікують, що валовий збір насіння олійних культур цьогоріч зросте на 20%

Графік

За прогнозом асоціації "Укроліяпром", цьогоріч в Україні буде зібрано понад 22 млн тонн насіння олійних культур, що на 20,2% більше, ніж торік; з них понад 16 млн тонн - насіння соняшнику.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють в Укроліяпромі з посиланням на генерального директора асоціації Степана Капшука.

"За попередніми оцінками Асоціації, виробництво насіння олійних культур у 2021 році перевищить 22 млн тонн (зростання проти урожаю 2020 року - 120,2%). Виробництво соняшнику перевищить 16 млн тонн (зростання становитиме понад 124%). Соя - зростання 111%, насіння ріпаку - понад 109%", - розповів Капшук.

Він зауважив, що діючі в Україні потужності дозволяють повністю переробити вирощений урожай насіння олійних культур.

Капшук наголосив, що на сьогодні кожна друга тонна олії на світовому ринку вироблена в Україні. На Україну припадає понад 55% світового олійного експорту.

Читайте також: Ціна на соняшникову олію знизиться завдяки гарному врожаю – УКАБ

Як повідомлялось, за попередніми даними Укроліяпрому, Україна у 2020/2021 маркетинговому році (закінчився 31 серпня) експортувала 5 277 тис. тонн соняшникової олії , або 98,1% від запланованого. Основними покупцями української соняшникової олії є ЄС, Індія на КНР.