РНБО готова допомогти із розбудовою кіберзахисту в енергетичному секторі

Національний координаційний центр кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України готовий надавати Міністерству енергетики свої потужності для впровадження на початковому етапі заходів із забезпечення кібербезпеки в енергетичному секторі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуці РНБО.

Як ідеться в повідомленні, 29-30 вересня в Одесі триває виїзне дводенне засідання (у рамках конференції Energy CyberCon 2021) Робочої групи з питань розбудови кіберзахисту об’єктів критичної інфраструктури енергетичної галузі Міністерство енергетики України.

Відкриваючи засідання, заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк зазначив, що кібербезпека сьогодні є життєво важливим фактором існування енергетичної галузі.

«Сьогодні критично важливим є не лише запровадити новітні технології забезпечення енергоефективності, а й захистити енергетичну систему від загроз у кіберпросторі», - зазначив він.

Заступник секретаря РНБО висловив переконання у необхідності посилення координації дій державних та приватних суб’єктів енергетичної галузі у питаннях забезпечення надійного кіберзахисту.

«Маємо зважити на усі існуючі загрози і розробити схему спільної координації дій, методи реагування, застосовні як для державного, так і для приватного сектору», - заявив Демедюк.

За його словами, НКЦК готовий надавати свої можливості, засоби для координації, поки не буде запущено центр кіберзахисту при Міністерстві енергетики.

Читайте також: У РНБО закликали розробити єдину термінологію у сфері кібербезпеки

Зазначається, що учасники засідання планують обговорити і затвердити План заходів реалізації Концепції забезпечення кібербезпеки в енергетичному секторі України на 2022-2024 роки. Також буде презентовано кращі проєкти захисту енергетичного сектору від провідних виробників та постачальників рішень у сфері цифровізації та кібербезпеки.

«Члени Робочої групи обміняються думками щодо місця секторальної кібербезпеки в організаційно-технічній моделі національної кібербезпеки, стандартів кібербезпеки в енергетичному секторі та законодавства в сфері критичної інфраструктури, обговорять відповідний міжнародний досвід», - сказано в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, 23 вересня в Києві відбувся перший саміт Національного кластера кібербезпеки за участю Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО та Фонду цивільних досліджень та розвитку США (CRDF Global).