З відходів за рік можна видобути мільярд кубометрів газу — міський голова Житомира

З річного обсягу твердих побутових відходів можна видобути мільярд кубометрів газу.

Про це заявив міський голова Житомира Сергій Сухомлин під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У нас тільки твердих побутових відходів виробляється на рік десять мільйонів тонн. А це, якщо підрахувати енергетично, приблизно один мільярд кубів газу, який ми можемо замістити”, - сказав Сухомлин.

Він навів офіційні дані, згідно з якими площа сміттєзвалищ в Україні становить близько 8,5 тис. га. Водночас площа міста Житомира - 6, 3 тис. га, зауважив міський голова.

На його думку, у питанні поводження з відходами Україна може наслідувати Швецію, де переробляється 99% твердих побутових відходів. “Половина з цих відходів йде на енергетику, а решта - переробляється. І лише 1% йде на захоронення”, - уточнив міський голова.

Читайте також: В Україні сортують лише 4% твердих побутових відходів — Зеленський

На думку посадовця, потрібні стимули, щоб об’єднані територіальні громади змінювали поводження з твердими побутовими відходами. Зокрема, за його словами, потрібно залишати кошти на місцях, щоб у громад був ресурс для модернізації полігонів і створення підприємств з переробки сміття.

Водночас Сухомлин зауважив, що жодна громада не може самотужки побудувати сміттєпереробний завод чи полігон - для цього потрібне “об’єднання громад і координація обласних адміністрацій і рад”.

Сміттєпереробний завод, який планується запустити в Житомирі у березні наступного року, зможе виробляти тверде паливо (RDF), яке забезпечить теплом третину міста.

"30% Житомира ми зможемо опалювати тільки за рахунок продукції цього сміттєпереробного заводу", - запевнив Сухомлин.

За його словами, при переробці відходів утворюється 35-40 % RDF (Refuse Derived Fuel) - твердого відновлюваного палива. Передбачається, що сміттєпереробний завод у Житомирі забезпечуватиме глибину переробки відходів на рівні 90% і на рік вироблятиме 40 тис. тонн RDF, що дозволить замінити 20 млн куб. м газу.

У Польщі, зазначив житомирський голова, виробляють 4 млн тонн RDF на рік. За його інформацією, у Копенгагені 90% тепла подається за рахунок спалювання RDF, у Вільнюсі - 85%, Стокгольмі - 80%, Парижі - 60%.

Однак в Україні, наголосив Сухомлин, на рівні законодавства немає визначень для палива з RDF. Проблему, за його словами, може вирішити прийняття законопроєкту 5611 (Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо енергетичної утилізації відходів). Законопроєкт визначає RDF як "тверде паливо, виготовлене з відходів, з яких вилучено небезпечні відходи, що відповідає вимогам технічних регламентів, а також гранули та брикети, вироблені з відходів".

Як вважає Сухомлин, якщо RDF законодавчо визнають паливом і врегулюють його використання, у громад буде стимул для будівництва заводів з переробки сміття.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №2207-1-д "Про управління відходами" 21 липня 2020 року.