Україна планує збільшити імпорт газу із Словаччини

Україна веде переговори стосовно збільшення імпорту газу із Словаччини.

Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко під час години запитань до уряду у Верховній Раді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми зі всіма міжнародними партнерами працюємо разом, щоб унеможливити будь-які ризики для транспортної системи. Одним із напрямків, які зараз обговорюються, - збільшення імпорту зі Словаччини", - сказав урядовець.

Галущенко зауважив, що після припинення транзиту до Угорщини добова перекачка газу українською ГТС впала з 109 млн кубометрів до 85-87 млн кубометрів.

Міністр також назвав обхідні газопроводи Росії елементами гібридної війни.

Як повідомлялося, російський газовий монополіст "Газпром" з початку цього року тричі зменшував обсяги транзиту газу українською газотранспортною системою.

Читайте також: Дефіцит вугілля на складах буде покритий за рахунок імпорту - Галущенко

У вересні 2021 року Газпром бронював лише 4% від додаткових гарантованих транзитних потужностей, що призвело до зменшення обсягів транспортування російського газу через Україну. Всього у вересні 2021 року транзит природного газу українською ГТС до країн Європи становив 3,257 млрд куб. м.

1 жовтня 2021 року з початку газової доби (07:00) зупинено транзит природного газу територією України у напрямку Угорщини.