Україна приєдналась до спільної системи маршрутних зборів Євроконтролю

Україна з 1 листопада долучилась до спільної системи маршрутних зборів Євроконтролю, що стало завершальним етапом інкорпорування кращих європейських практик в галузі аеронавігації та дозволило впровадити в Україні європейську систему взаємодії в аеронавігаційній сфері.

Як передає Укрінформ, про це повідомив голова Державного підприємства обслуговування повітряного руху України (Украерорух) Андрій Ярмак у Фейсбуці.

Він зазначив, що відтепер справляння плати за аеронавігаційні послуги на маршруті в повітряному просторі України від українських та зарубіжних авіакомпаній буде здійснюватися через Центральне бюро маршрутних зборів Євроконтролю (Central Route Charges Office – CRCO).

"Техінтеграція дає конкретні переваги кожному учаснику авіаційного ринку. Для авіакомпаній – відкритий та стандартизований процес формування ставок, їх щорічна актуалізація та зручна оплата рахунків. Украероруху – повне покриття власних витрат за рахунок ставок та гарантія їх повної оплати авіакомпаніями. Для України – засвідчення непохитності евроінтеграційного курсу в зовнішній політиці", - написав Ярмак.

У процесі технічної інтеграції здійснено масштабну роботу із приведення національної бази витрат у відповідність до вимог і принципів Євроконтролю та ІСАО, адаптовано національну нормативно-правову базу у сфері аеронавігації до європейських стандартів, забезпечено відповідність операційних та технічних процедур формату Євроконтролю, започатковано постійний конструктивний діалог з міжнародними організаціями та авіакомпаніями на платформі Євроконтролю.

Стягнення плати за аеронавігаційне обслуговування від імені країн-членів Євроконтролю є одним із завдань організації разом із формуванням пан’європейської стратегії функціонування й розвитку безпечної та ефективної аеронавігаційної системи. Це – відкритий та стандартизований процес формування ставок, який передбачає щорічну актуалізацію та зручну оплату рахунків.

Читайте також: Процес відновлення авіатрафіку в Україні стабілізується - Украерорух

Як повідомлялося, із 2021 року Україна запровадила ініціативу зі створення двох зон справляння плати за аеронавігацію на маршруті – в повітряному просторі над материковою частиною України (charging zone «Ukraine») та в міжнародному повітряному просторі над відкритими водами окремих районів Чорного моря, де право обслуговування повітряного руху делеговано Україні (charging zone «Ukraine South»). Відповідне рішення було погоджено країнами – членами Євроконтролю наприкінці минулого року та продовжить функціонування в рамках технічної інтеграції.