Український бізнес потребує фінансової підтримки для досягнення декарбонізації - UBTA

Український бізнес підтримує «зелений курс» Європи, однак для досягнення цілей декарбонізації він потребує фінансової підтримки міжнародних організацій.

Про це розповів голова правління Української асоціації бізнесу та торгівлі (UBTA) Дмитро Лось на панелі «Україна 2030: шлях до зеленої трансформації» в рамках кліматичної конференції COP26 у Глазго, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Український бізнес працює в дуже складному середовищі та зараз стикається з серйозними фінансовими проблемами. Лише за допомогою фінансових програм, створених світовими фінансовими інституціями, у тому числі з ЄС, компанії зможуть робити реальні кроки у напрямі декарбонізації та відповідати глобальним тенденціям "зеленої угоди"», - сказав Лось.

Він зауважив, що український бізнес повністю підтримує європейський «зелений курс», однак Україна перебуває у складних умовах, таких як війна на сході країни, анексія Криму.

«Ми готові створити програми «зеленої трансформації» по різних секторах, щоб досягти визначеного у НВВ (національно визначений внесок – ред.) рівня декарбонізації», - зазначив Лось.

За його словами, бізнес готовий співпрацювати з урядом у пошуку рішень для декарбонізації. Зокрема, UBTA вже розробила програму трансформації продовольчого сектору.

«Як показує практика, синергія бізнесу та уряду створює ефективні рішення і, як приклад, – затвердження Другого національно визначеного внеску України (НВВ-2)», - говорить він.

Читайте також: Вітчизняний бізнес має представити свою позицію у питаннях декарбонізації - UBTA

Програма містить кроки, які повинен зробити аграрний сектор, аби досягнути цілей декарбонізації. Лось зазначив, що ініціатива UBTA вже отримала підтримку від Міністерства аграрної політики та продовольства.

Як повідомлялося, 1 листопада у шотландському місті Глазго розпочалася глобальна кліматична конференція COP26. Мета конференції – підтримувати рівень глобального потепління якомога ближче до мети 1,5°C, встановленої Паризькою угодою 2015 року.

Очікується, що близько 120 світових лідерів візьмуть участь у дискусії стосовно боротьби з глобальним потеплінням. Прогнозується, що світові лідери візьмуть нові зобов’язання зі скорочення викидів парникових газів у своїх країнах до 2030 року.

Фото: shutterstock.com